TkG-96.jpeg
Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” și vizita la hub-ul inovațional a fost pe agenda oficialilor din Germania care au însoțit delegația președintelui Frank-Walter Steinmeier în Republica Moldova.

Oaspeții străini care au participat la turul de prezentarea al celui mai important hub pentru comunitatea tehnologică din țară – Tekwill” – au luat cunoștință cu ecosistemul de start-up-uri din Moldova, reușitele și perspectivele antreprenorilor de afaceri bazate pe inovații, programe educaționale pentru pregătirea forței de muncă în IT și altele. La vizita oficială au participat și reprezentanți ai unor start-up-uri locale de succes. 

Din delegația germană care a efectuat o vizită la Tekwill au făcut parte:

  • secretarul de stat al Ministerului Federal al Economiei și Energiei, Ulrich Nussbaum;
  • șeful Departamentului Europa de Est al Ministerului Federal al Afacerilor Economice și Energiei, Andreas Neumann;
  • ofițera de birou în cadrul Departamentului de afaceri Economice al Biroului Președintelui Federal, Katharina Diel-Gligor;
  • șeful adjunct al misiunii Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Ullrich Kinne.

Echipa Tekwill a comunicat oaspeților germani despre industria TIC din țară, precum și despre inițiativele pe care le dezvoltă pentru a spori semnificativ perspectivele și progresul sectorului. Oficialii au apreciat programele implementate de Tekwill în dezvoltarea businessurilor bazate pe inovații, dar și faptul că Republica Moldova se aliniază tendințelor internaționale implementând inițiative dedicate creșterii și susținerii ideilor de business prin infrastructură, consultanță, mentorat, oportunități de dezvoltare, dar și experiență internațională.

<!–

–> <!–

–>

Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC, directoarea Proiectului TEKWILL: „Germania este campioană în domeniul inovației și s-a remarcat dintotdeauna prin procesul excepțional de transformare a ideilor în produse. Vizita de astăzi a fost una foarte relevantă pentru noi, dar și extrem de încurajatoare. Una dintre prioritățile noastre în cadrul TEKWILL este să susținem crearea unui ecosistem favorabil inovării, dezvoltării de noi produse cu potențial. Din 2017 până în prezent, cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei, am oferit instruire în domeniul antreprenoriatului unui număr de peste 44 159 de persoane, iar start-up-urile și echipele susținute de TEKWILL au reușit să atragă investiții de peste 14 milioane de dolari. Aceasta demonstrează capacitatea de transformare a proiectului și a echipei noastre. Ne propunem să plasăm țara noastră pe harta regională a inovației tehnologice și ne bucurăm mult că TEKWILL devine cartea de vizită a sectorului TIC. Tot ceea ce facem este apreciat și conform practicilor internaționale, iar prezenta delegație care a însoțit președintele german în Republica Moldova vine să reconfirme aceasta”.

Proiectul TEKWILL, implementat în Republica Moldova cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei, a devenit un actor important în crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării start-up-urilor tech și inovației prin implementarea unor programe de dezvoltare a excelenței în domeniul TIC, a forței de muncă și a antreprenoriatului. Timp de patru ani, proiectul TEKWILL a atras fonduri de peste 13 milioane de dolari, a desfășurat peste 865 000 de ore de training, peste 400 000 de oameni au beneficiat de programele sale, iar peste 43 % dintre aceștia au fost fete și femei.

Preluat de la: diez.md