shutterstock_572938810-scaled.jpg

Dacă te trezești înfometat/ă în toiul nopții, acest fapt se poate datora mai multor factori: obiceiurilor alimentare, metabolismului sau stilului de viață. Dar, asta NU înseamnă că e neapărat sănătos. Iată ce avertismente emit specialiștii!

Dacă nu consumi suficiente calorii sau nutrienți în timpul orelor de veghe, organismul poate semnala foamea în timpul nopții ca o modalitate de a obține energia de care are nevoie pentru funcțiile esențiale și procesele de reparare.

Anumiți factori ai stilului de viață, cum ar fi stresul, anxietatea sau nivelul de activitate fizică, pot influența și foamea pe timp de noapte.

Mâncatul emoțional poate ajuta la eliberarea stresului, cel puțin pe termen scurt. În loc să stai în pat cu gândurile care-ți provoacă anxietate și-ți perturbă odihna, ești tentat/ă sa apelezi adesea la mâncare ca să poți adormi.

Citește și: Părerea specialistului despre mâncatul compulsiv | Ligia Peters: „Mâncarea are un rol foarte important atât timp cât alegem să ne hrănim corpul, nu emoțiile”

Dacă te trezești înfometat/ă în mijlocul nopții de cel puțin două ori pe săptămână, probabil că se întâmplă altceva si trebuie sa ajungi la medic.

Oamenii de știință spun că acest lucru se numește ingerare nocturnă și e mult mai comun decât ai crede.

Dr. Nicole Avena, o cercetătoare în Neurologie care studiază Nutriția, Dieta și Dependența, a spus că tiparele de ingerare nocturnă tind să apară atunci când oamenii încep să țină post sau își reduc dramatic aportul de alimente.

„Își diminuează aportul caloric atât de mult în timpul zilei, încât ajung să-și dezechilibreze tot ritmul circadian”, a spus Avena. „Nu se pot susține în timpul nopții, așa că organismul lor se trezește în mod natural”. Poftele nocturne se liniștesc odată ce corpul se obișnuiește cu dieta.

Dacă senzația se foame peste noapte persistă, este musai să iei în considerare consultarea unui profesionist în domeniul sănătății. Acesta îți poate identifica cauza sau factorii dietetici care ar putea contribui la simptomele de foame și îți poate oferi recomandări personalizate pentru îmbunătățire.

Citește și: Drumul de la mâncatul excesiv, emoțional, la o dietă sănătoasă și echilibrată

Preluat de la: csid.ro