mi.jpg
În America Latină se consumă tamales picante, tradiția britanică zice că pe masă nu trebuie să lipsească curcanul cu toate garniturile, iar caracteristic pentru Italia este peștele. Când este vorba despre masa de sărbătoare, bucatele tradiționale variază de la o țară la alta.

CNN a realizat o listă în care a inclus bucatele tradițioanle pentru mesele de Crăciun din mai multe state ale lumii. Care îți par mai gustoase?

# Germania

Photo Credit: almanac.com

Photo Credit: almanac.com

Weihnachtsgans, sau gâscă de Crăciun, este pasărea tradițională pentru sărbătorile de familie în toată țara. Gâsca este servită înainte ca membrii familiei să-și deschidă cadourile.

# Olanda

Photo Credit: Lekkere Gerechten

Photo Credit: Lekkere Gerechten

Gourmetten este o tradiție de Crăciun, care se caracterizează prin faptul că membrii familiei stau la masă și își pregătesc propriile feluri de mâncare în tigăi mici. De pe masă nu vor lipsi peștele, carneam legumele, dar și omletele mici, servite cu sosuri diferite şi pâine cu unt şi usturoi.

# Italia

Photo Credit: Delaware Today

Photo Credit: Delaware Today

„Festinul celor şapte peşti” din Ajunul Crăciunului. Potrivit tradiţiei, pe masă vor fi puși șapte pești diferiți pregătiți după șapte rețete diferite. Unele ingrediente sunt obligatorii: baccala şi calamari.

# Filipine

Photo Credit: Fisherman's Retreat

Photo Credit: Fisherman’s Retreat

În multe părți ale Asiei, carnea de porc este la fel de importantă ca orezul, iar Filipinele nu fac excepție și prepară lechon. Clima sa tropicală îl face perfect pentru reuniunea familiei în aer liber. Pregătirea lechonului este un eveniment în sine – de la umplutura porcului cu ceapă, lămâie și usturoi până la pregătirea focului.

# Costa Rica

Photo Credit: DesignCorner

Photo Credit: DesignCorner

Una dintre cele mai autentice tradiții de Crăciun din Costa Rica este de a pregăti tamales, iar fiecare familie are o rețetă proprie. Tamales se prepară din carne de porc, vită sau pui cu usturoi, ceapă, cartofi, stafide, toată aceastea învelite în frunze de banane.

# Rusia

Photo Credit: delfi.lt

Photo Credit: delfi.lt

Selyodka pod Shuboy este o salată stratificată, consumată în multe gospodării rusești în sezonul de sărbători. Cel mai important ingredient este heringul care se află pe primul strat al salatei, după care gospodinele mai adaugă morcovi fierți, cartofi fierți, sveclă și maioneză.

# Puerto Rico

Photo Credit: Goya Foods

Photo Credit: Goya Foods

Arroz con gandules este o mâncare tradițională în Puerto Rico care se servește doar în ziua de Crăciun. Se prepară din orez cu mazăre, condimentat cu usturoi, oregano, sos de roşii, ulei de măsline.

# New Orleans

Photo Credit: deepsouthmag.com

Photo Credit: deepsouthmag.com

Reveillon reprezintă o cină franţuzească, nelipsită de pe mesele americanilor, și este alcătuită din mâncare de bame şi fructe de mare, supă si plăcinte.

# Polonia

Photo Credit: Jersey Girl Cooks

Photo Credit: Jersey Girl Cooks

Pierogi umpluți cu cartofi, brânză sau varză acră, care se fierb sau se frig pe grătar. Sunt servite cu diferite toppinguri, cum ar fi untul topit, ceapa prăjită sau skwarki (jumări).

# Dominica

Photo Credit: spoonacular.com

Photo Credit: spoonacular.com

Pentru tradiționalul tripe soup fiecare familie își are propria rețetă. Rețeta e una simplă și tot de ce ai nevoie este carnea de vită, morcov, pătrunjel, țelină și condimente.

# Republica Moldova

Photo Credit: Gustosel

Photo Credit: Gustosel

Cușma lui Guguță este un tort tradițional moldovenesc, cu denumirea inspirată din cartea scriitorului Spiridon Vangheli. Tortul se face din clătite cu vișină și frișcă.

Preluat de la: diez.md