Talibanii au interzis saloanele de coafură și înfrumusețare din Afganistan. Un purtător de cuvânt al Ministerului Viciilor și Virtuților din Afganistan a declarat pentru BBC că întreprinderile au la dispoziție o lună pentru a se conforma, începând cu 2 iulie, când au fost informate pentru prima dată despre această măsură.

Libertățile femeilor s-au redus constant în Afganistan de când talibanii au preluat puterea în anul 2021. Aceștia au interzis adolescentelor și femeilor accesul în sălile de clasă, sălile de sport și parcuri și, cel mai recent, le-au interzis să lucreze pentru Națiunile Unite.

Talibanii au decretat, de asemenea, că femeile ar trebui să fie îmbrăcate într-un mod care să le descopere doar ochii și trebuie să fie însoțite de o rudă de sex masculin dacă parcurg mai mult de 72 km.

Restricțiile au continuat, în ciuda condamnării internaționale și a protestelor din partea femeilor, precum și a activiștilor și activistelor care au vorbit în numele lor.

Închiderea saloanelor de înfrumusețare a făcut parte dintr-o gamă largă de măsuri impuse de talibani când au fost ultima dată la putere între 1996 și 2001. Saloanele s-au redeschis după invazia SUA în Afganistan din 2001.

Saloanele de înfrumusețare au rămas deschise după ce talibanii au preluat puterea în urmă cu doi ani, în urma retragerii forțelor americane. Dar vitrinele magazinelor au fost adesea acoperite, iar imaginile femeilor din fața saloanelor au fost vopsite cu spray pentru a le ascunde fețele.

Guvernul taliban nu a explicat ce a determinat interdicția sau ce alternative, dacă există, vor fi disponibile pentru femei odată ce saloanele se vor închide.

Preluat de la: diez.md