000_9L689T.jpg
Astăzi, 15 august, talibanii au intrat în Kabul și au anunțat că au stabilit controlul asupra întregului teritoriu al Afganistanului. Potrivit rapoartelor mass-media, președintele Ashraf Ghani va demisiona în următoarele ore.

Potrivit RBC, reprezentanții talibanilor se află acum în palatul prezidențial din Kabul și discută condițiile transferului de putere. Ministerul Afganului de Interne a declarat că schimbarea puterii va avea loc pașnic, iar militanții nu vor ataca orașul.

Ofensiva talibanilor a început în luna mai 2021. Pe 6 august, aceștia au luat controlul asupra primei provincii, după care au urmat mai multe districte și provincii. Până astăzi, Kabul rămăsese singurul mare oraş afgan controlat de guvern.

Una dintre greșelile strategice comise de armata afgană este retragerea și predarea micilor județe și orașe, spune Omar Nessar, directorul Centrului pentru Studiul Afganistanului Modern. „Poate că guvernul s-a gândit la transferul de forțe, a avut grijă de ele, dar ca urmare s-a întâmplat efectul domino”, a spus el pentru RBC. În plus, adaugă expertul, armata afgană nu avea un mare avantaj militar asupra talibanilor. „Da, s-au cheltuit mulți bani pentru armata afgană. Dar uite-te la arme. Ceea ce s-a numit tancuri nu sunt tancuri. Și în condițiile unei lupte partizane, nu au oferit un avantaj puternic. Aveam nevoie de aviație, de forțe speciale bine antrenate, care nu erau acolo”, spune el.

<!–

–> <!–

–>

Situația din Afganistan s-a agravat în legătură cu retragerea forțelor armate internaționale din republică. În acest context, talibanii au intrat în ofensivă și au început să recucerească teritoriul de la autoritățile țării. Statele au început să-și închidă ambasadele și consulatele în Afganistan și să evacueze personalul diplomatic, scrie RBC.

Preluat de la: diez.md