Proiect-nou-2.jpg

Sute de români s-au îmbolnăvit, în ultima săptămână, de rujeolă, o boală infecțioasă care poate apărea și la adulți și care poate avea anumite complicații periculoase.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis un comunicat oficial în care a arătat că numărul de cazuri noi de rujeolă a crescut în ultima săptămână.

Astfel, în săptămâna 28 iulie – 4 august 2024 au fost înregistrate 466 de cazuri noi de rujeolă.

Potrivit INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 21 decese din cauza rujeolei.

Un număr de 22.590 de cazuri de rujeolă au fost raportate în perioada 1 ianuarie 2023 – 4 august 2024.

Rujeola, sau pojarul, este o boală infecţioasă contagioasă specifică perioadei copilăriei, dar care poate apărea şi la adulţi. Virusul rujeolic se transmite cu uşurinţă prin tuse sau strănut. Deşi poate fi uşor prevenită prin vaccinare, incidenţa rujeolei este în continuă creştere, în principal din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii.

Persoanele care nu sunt imunizate au un risc de 90% de a fi infectate cu virusul rujeolei. Dacă o persoană este infectată, 9 din 10 persoane din jurul acesteia, care nu sunt imunizate, riscă să fie infectate.

Principalele simptome ale rujeolei sunt febra şi erupţiile cutanate, însă, în unele cazuri, complicaţiile acestei boli sunt grave, mai ales în rândul copiilor mici.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 100.000 de persoane mor anual din cauza acestei boli infecţioase, majoritatea copii cu vârsta sub 5 ani, care dezvoltă o complicaţie severă, respectiv encefalită (inflamarea creierului).

Vaccinul împotriva rujeolei a redus cu peste 80% incidenţa mortalităţii în perioada 2000-2017 (de la 545.000 de decese în anul 2000 la mai puţin de 110.000 de decese în anul 2017) şi a salvat vieţile a peste 21 de milioane de persoane. În anii 1960, când vaccinul antirujeolic încă nu era disponibil, această boală infecţioasă era responsabilă de 2,6 milioane de decese anual.

Perioada de incubaţie a virusului rujeolic este de 10-14 zile, timp în care nu există simptome sau acestea sunt foarte uşoare. Ulterior, apar manifestări precum:

Rujeola poate favoriza şi apariţia unor complicaţii, mai ales în cazul copiilor mici şi vârstnicilor, dar şi la persoane care suferă de afecţiuni cronice, precum infecţia cu HIV, SIDA, leucemia sau alt tip de cancer, sau la cele care prezintă carenţă de vitamina A ori la adulţii cu vârsta peste 30 de ani. Aceste complicaţii includ:

sursa foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro