Caravana-Alaptarii-2024-20.jpg

Cum se alăptează corect un nou-născut? Care sunt pozițiile recomandate pentru atașarea la sân? De ce este esențială alăptarea exclusivă în primele luni de viață? La aceste întrebări și multe altele au primit răspuns sute de familii din Moldova, în cadrul Caravanei Alăptării 2024. Pe parcursul a 10 zile, Caravana a ajuns în cinci regiuni ale țării, oferind informații prețioase mămicilor, tăticilor, viitorilor părinți, dar și lucrătorilor medicali.

„Am venit din curiozitate, deoarece prima sarcină a fost cu 11 ani în urmă. Am vrut să-mi reîmprospătez cunoștințele și să aflu informație nouă, să înțeleg ce este mai bine pentru mine și viitorul copilului meu. Pe primul copil l-am alăptat un an și trei luni. La prima sarcină a fost mai greu la început, pentru că nu aveam experiență. Informația de la Caravana Alăptării este foarte interesantă, am aflat despre stoarcere, despre cum e corect să alăptezi, despre poziția corectă a copilului. Este multă informație nouă pentru mine și sunt sigură că îmi va prinde bine”, afirmă Alina Bălănuță, participantă, însărcinată cu al doilea copil. 

Echipa Caravanei, formată din șase specialiști în alăptare, nutriție, pediatrie și psihologie, a inițiat sesiuni interactive și concursuri pentru participanți, a răspuns la întrebările și neliniștile părinților din Hâncești, Bălți, Leova, Cantemir și Chișinău, dar și a combătut cele mai populare mituri despre alimentația la sân.

Consultanții în alăptare subliniază importanța alăptării nu doar pentru sănătatea fizică, dar și pentru bunăstarea emoțională a mamei și copilului. „Alăptarea ajută și la combaterea depresiei, pentru că la fiecare atașare la sân, corpul mamei elimină oxitocină – hormonul iubirii, al emoțiilor, conexiunii cu copilul. Și, desigur, dacă mama alăptează la cerere și primește plăcere de la alăptare, totul va fi în regulă, datorită oxitocinei, ea o ajută să se trateze mult mai repede”, declară Olga Gutium, consultantă în alăptare și psiholog perinatal.

„Am un copil de 17 ani și acum mai am un bebeluș. Diferența dintre copii este foarte mare, procesul alăptării e diferit, multe am și uitat, de aceea am decis să particip la Caravană. La primul copil eram mai tânără și nu știam multe lucruri despre alăptare. Acum alăptarea e mult mai dulce, e un proces magic. Bucuria de a alăpta un copil este foarte mare”, menționează Lilia Șevcenco, participantă, mamă a doi copii.

Caravana Alăptării a fost dedicată nu doar mămicilor. Toate informațiile explicate de specialiști au fost ascultate cu interes și de tătici, care au înțeles de ce este importantă implicarea activă în procesul de alăptare, au primit sfaturi utile despre alăptarea exclusivă și au aflat mai multe și despre importanța vaccinării nou-născuților. 

„Eu, ca tătic, m-am străduit să-i asigur confortul soției, ca să nu fie stresată și pentru ca acest proces să decurgă armonios. A fost un pic greu la început, dar ne-am bucurat că poate alăpta natural. La Caravana Alăptării am venit ca să mai aflăm ceva nou, să ne informăm. E foarte important pentru cuplurile tinere, care au primul copil, dar nu numai. Noi avem deja doi copii și oricum am aflat multe lucruri noi”, spune Andrei Chirică, participant, tată a doi copii.

Pe agenda discuțiilor din cadrul Caravanei au fost și practicile înșelătoare din domeniul marketingului înlocuitorilor de lapte, dar și Codul internațional de marketing al substituenților de lapte matern – un set de recomandări menite să contribuie la asigurarea unei alimentații sigure și adecvate pentru sugari, prin protecția și promovarea alăptării și prin asigurarea utilizării adecvate și informate a înlocuitorilor de lapte matern. 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la vârsta de șase luni și continuarea acesteia cu introducerea treptată a alimentației complementare până la vârsta de doi ani și după. 

Doar 48 % dintre bebelușii din întreaga lume sunt alăptați exclusiv în primele luni de viață. În prezent, în Republica Moldova, aproximativ 80 % dintre copii beneficiază de alăptare exclusivă în primele șase luni, dar procentul scade considerabil pe măsură ce copilul crește. Eliminarea barierelor în alăptare și oferirea suportului familiilor este esențială pentru încurajarea continuării alimentației la sân și pentru asigurarea dezvoltării armonioase a fiecărui copil. În acest context, în țara noastră se organizează anual Caravana Alăptării, care în acest an a fost la cea de-a cincea ediție și a ajuns în cinci regiuni: Hâncești, Bălți, Leova, Cantemir și Chișinău.

Caravana Alăptării a fost organizată de Ministerul Sănătății și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, cu participarea experților naționali și a consultantelor în alăptare de la „Mămica Alăptează”, cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului regional de suport al procesului de vaccinare, destinat țărilor Parteneriatului Estic, și cu suportul Guvernului SUA, în contextul crizei refugiaților din Ucraina.

Preluat de la: diez.md