Suedia.jpg
Pe 1 ianuarie 2023, Suedia a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene de la Republica Cehă pentru următoarele șase luni. Cu un anunț în acest sens a venit Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Conform oficialilor suedezi, pentru următoarele șase luni, prioritățile principale vor fi: securitatea, competitivitatea, tranziția ecologică și energetică, valorile democratice și statul de drept.

În prima jumătate a anului 2023, Suedia va conduce lucrările în cadrul Consiliului UE și va reprezenta toate cele 27 de state membre în negocierile cu alte instituții ale UE. Președinția suedeză va prezida aproximativ 2 000 de reuniuni la Bruxelles și la Luxemburg, iar aproximativ 150 de reuniuni informale vor avea loc în locații de pe teritoriul Suediei.

„Suedia preia președinția într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent. O Europă mai ecologică, mai sigură și mai liberă reprezintă fundamentul priorităților noastre”, a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la 14 decembrie, când a prezentat prioritățile președinției suedeze în fața Riksdag-ului.

Suedia deține președinția pentru a treia oară

Președinția Consiliului este asigurată prin rotație la fiecare șase luni. Suedia deține președinția în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023. Aceasta este a treia oară când Suedia deține președinția, după care Spania va prelua președinția.

Preluat de la: diez.md