Riscul copiilor de a suferi de obezitate poate începe încă din pântec, din cauza schimbărilor genetice cauzate de dietele pe care mamele le urmează, se arată într-un nou studiu. 
 
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Southampton au descoperit că fetusul se confruntă cu modificări ale ADN-ului atunci când mamele iau mai mult în greutate decât este recomandat în timpul sarcinii. Aceste schimbări cauzează fătului schimbări, dezvoltând tipuri de celule care vor afecta modul în care corpul va depozita grăsimea pentru tot restul vieţii. 

<!–

Formul de quiz

–>

 

”Rezultatele noastre cresc evidenţa faptului că modificările genetice detectate la naştere sunt în strânsă legătură cu sănătatea copilului în perioada de creştere”, susţine autorul cercetării, Karen Lillycrop. ”Mai mult, poate fi observată sănătatea mamei în timpul sarcinii şi cum afectează aceasta sănătatea copilului ei, pe viitor”.
 
Pentru a realiza studiul, echipa medicului Karen Lillycrop a luat mostre de sânge de pe cordonul ombilical al 1.500 de bebeluşi şi a urmărit cazurile în următorii şase ani, perioadă în care a continuat să ia mostre de sânge.
 
Aceştia aveau în vedere gena SLC6A4, care reglează dispoziţia şi apetitul. Din moment ce fiecare dintre noi se naşte cu un set de gene, factorii din mediul înconjurător pot afecta modul în care ei reacţionează, ceea ce duce la schimbări dramatice în modul de funcţionare al corpului.
 
De exemplul, în urmă cu un an, cercetătorii au decoperit că în cazul copiilor cu gena SLC6A4, aceştia aveau probleme în privinţa controlării sănătăţii, fiind cu 0.22g mai grei la vârsta de patru ani. În tot acest timp, cercetătorii au vrut să afle cum au avut loc aceste mutaţii. Au comparat mostrele de sânge ale copiilor cu analizele de sănătate ale mamelor din timpul sarcinii, iar cele care au crescut în greutate în timpul sarcinii mai mult decât era normal, aveau şanse mai mari să aibă copii cu mutaţii în gena SLC6A4, mai ales dacă este vorba de primul copil. 
 
Tot mai multe cercetări sugerează că dieta, exerciţiile fizice şi stresul scăzut pot ajuta la schimbarea mutaţiei.

Preluat de la: csid.ro