Acestea sunt rezultatele studiului anual MasterIndex, în cadrul căruia Mastercard a aflat cum s-au schimbat preferințele de plată în rândul deținătorilor de carduri din Moldova pe parcursul ultimului an.
Plățile fără numerar ca un element indispensabil
Datorită comodității, vitezei și siguranței, plățile fără numerar au devenit deja obișnuite în rândul locuitorilor Moldovei. Conform rezultatelor sondajului, astăzi 70 % dintre deținătorii cardurilor folosesc cardul bancar pentru plăți zilnice sau regulate în timpul săptămânii, ceea ce este cu 11 % mai mult decât în anul precedent. Cele mai dese plăți fără numerar sunt pentru: produse alimentare(72 %), servicii comunale (59 %) și reîncărcarea conturilor ale telefoanelor mobile (51 %), cumpărăturile din magazinele de îmbrăcăminte (50 %).
Pentru 42 % dintre locuitorii Moldovei, existenţa posibilității achitării cumpărăturilor prin intermediul cardului bancar reprezintă deja un factor important la alegerea punctului de vânzare. Totodată, 16 % dintre respondenți au confirmat că posibilitatea efectuării plăților fără numerar este un factor determinant la alegerea unui magazin.
Conform sondajului efectuat, posibilitatea achitării fără numerar în cadrul piețelor agricole (29 %) și în transportul public (22 %) la momentul actual le lipsește cel mai mult locuitorilor Republicii Moldova.
Orientarea spre digitalizare
Cu lansarea serviciilor globale în Moldova – Apple Pay, Google Pay și Xiaomi Pay, a început o creștere rapidă a plăților cu cardurile digitale prin folosirea smartphone-ului și altor gadgeturi cu funcția NFC. Conform rezultatelor MasterIndex, 39 % dintre respondenții susțin că deja au achitat contactless utilizând smartphone-ul sau un alt gadget, dar jumătate (55 %) dintre cei care nu au avut încă experiența dată ar dori să achite contactless prin dispozitivul cu NFC în viitor.
„Fortificarea plăților contactless și dezvoltarea infrastructurii corespunzătoare au devenit premise importante pentru intrarea serviciilor digitale globale în țară, care au devenit un răspuns la cererea utilizatorilor moldoveni. Astăzi, după doar șase luni, observăm rezultate extraordinare: aproape fiecare a cincea plată cu un card Mastercard în comerțul cu amănuntul fizic în Moldova este o plată prin utilizarea unui smartphone sau prin alt gadget cu NFC. Nu orice țară europeană se poate lăuda cu ritmuri de creștere atât de rapide și noi vom continua să dezvoltăm activ acest domeniu”, susține Irina Untilă, directoarea oficiului Mastercard în Republica Moldova.
Dezvoltarea comerțului electronic tot nu se întrerupe. Rezultatele studiului arată că astăzi 70 % dintre locuitorii Moldovei efectuează plățile online, adică cu 23 % mai mult decât în anul precedent. În mod tradițional, smartphone-ul (88 %) rămâne cel mai preferat gadget pentru efectuarea cumpărăturilor online.
Tendința digitală care se observă în rândul locuitorilor Moldovei se referă nu doar la plăți, cât și la interacțiunea cu băncile. Astfel, 69 % dintre respondenți deja folosesc serviciile bancare digitale, iar marea majoritate (83 %) preferă aplicațiile bancare mobile. Printre funcționalitățile suplimentare pe care și-ar dori să le vadă în aplicația mobilă a băncii, respondenții au identificat atât posibilitatea deschiderii unui card online (50 %), gestionarea conturilor diferitor bănci într-o singură aplicație (42 %), procurarea biletelor avia sau de tren (39 %), cât și posibilitatea procurării titlurilor de valoare, acțiunilor și criptovalutei (26 %).
Viitorul tehnologiilor de plată
Utilizatorii moldoveni sunt deschiși spre noile tehnologii de plată și manifestă un interes deosebit pentru dispozitivele inteligente cu funcțiile de plată. Astfel, 37 % dintre respondenți ar dori să comande și să achite bunuri prin utilizarea unui asistent vocal, 24 % – prin utilizarea ecranului digital al automobilului și 20 % – prin electrocasnicele inteligente.
###
Despre studiul MasterIndex
Un studiu privind atitudinea locuitorilor Republicii Moldova față de plățile fără numerar a fost realizat de XPLANE la comanda Mastercard în septembrie 2022, prin metoda interviurilor telefonice. La sondaj au participat 505 deținătorii de carduri cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, care locuiesc în trei orașe din Moldova: Chișinău, Bălți şi Cahul.
Preluat de la: diez.md