diez-share-facebook.png
În Republica Moldova, patru din zece copii cu vârsta sub zece ani au deja un cont pe rețelele de socializare, iar două treimi dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani accesează zilnic Internetul.

Totodată, telefonul este dispozitivul de pe care marea majoritate a acestora se conectează la rețeaua virtuală. Acestea, dar și alte date privind siguranța copiilor pe Internet, se conțin într-un studiu național realizat la inițiativa Centrului Internațional „La Strada”.

Aproape 82 la sută dintre copii au transmis pe parcursul ultimelor 12 luni, prin intermediul Internetului, diverse mesaje, fotografii sau înregistrări video. Dintre aceștia, fiecare al cincilea adolescent de 14-15 ani a primit pe Internet fotografii, înregistrări video cu conținut sexual, iar la 16,8% li s-au solicitat astfel de lucruri.

Datele cercetării mai atestă că, de obicei, adolescentul care a primit astfel de informații, nu a avut doar o singură experiență de acest fel.

Mai mult, fiecare al doilea copil recunoaște că s-a întâlnit în viața reală cu persoane pe care inițial, le-a cunoscut doar pe Internet, lucru pe care majoritatea dintre ai spun că l-au regretat.

Datele indică faptul că extrem de puțini copii și adolescenți – doar nouă la sută se adresează părinților sau unui adult cerându-i sfatul atunci când primesc solicitări de a transmite informații cu caracter sexual.

Îngrijorător este faptul că adolescenții au cunoștințe sumare despre comportamentele riscante online. Practic, fiecare al cincilea adolescent, cu vârsta 12-15 ani, spune că nu cunoaște nimic despre siguranța online, în timp ce restul au doar cunoștințe sumare.

Fiind întrebați despre modalitățile în care părinții îi informează despre riscurile online, majoritatea copiilor au menționat că, de obicei, părinții le citesc „lecții moralizatoare” sau acționează extrem, își izolează copiii de la comunicare, le iau laptopurile sau tabletele.

În contextul Zilei Siguranței Copiilor pe Internet, Centrul Internațional „La Strada” va desfășura mai multe activități dedicate copiilor, părinților, profesorilor și altor profesioniști cu privire la siguranța copiilor online.

Preluat de la: diez.md