pixel.png

Deşi traficul rutier în marile oraşe din ţara noastră este sufocat, bulevardele nu au suficiente artere, străzile nu mai permit nici pietonilor să circule în voie căci sunt blocate de maşini (nu mai vorbim despre persoane cu cărucioare cu copiii mici ori de persoanele imobilizate în căruciorul cu rotile), bicicleta reprezintă un mijloc de locomoţie eficient, rapid economic şi ecologic dacă există piste speciale. Iată cum arată situaţia şi când se prevede ca mersul pe bicicletă va deveni o realitate, la fel ca în alte capitale europene.

În perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019, în cadrul proiectului „Dezvoltarea parteneriatului dintre ONG-uri şi administraţie pentru promovarea modalităţilor durabile de transport în interiorul localităţilor” – cod SIPOCA 306/cod MySmis 110839, s-a realizat o cercetare sociologică sub forma unui sondaj de opinie privind percepţiile şi atitudinile referitoare la mersul pe bicicletă şi infrastructura existentă.

Maşina personală – conduce topul preferinţelor românilor în materie de transport în oraş

Majoritatea respondenţilor – 50,6% au ca mijloc preferat de transport maşina personală. Procentul este asemănător şi pe cele două subeşantioane analizate – mediul urban – 52,1% şi mediul rural – 48,8%. Transportul în comun este preferat de 32% din respondenţi, atât în mediul urban cât şi în mediul rural. Procentul celor care preferă să utilizeze bicicleta este mic, doar 5,3% dintre respondenţi au declarat că acesta este mijlocul de transport preferat. Procentul este şi mai mic în mediul urban faţă de cel rural. Dintre cei care preferă bicicleta ca mijloc de transport majoritatea se încadrează în categoriile de vârstă 40 – 59 şi 60 de ani şi peste. Tinerii (18 – 29 şi 30 – 44 ani) preferă să folosească ca mijloc de transport maşina personală.

<!–

Formul de quiz

–>

Ţară, ţară se cer strategii pentru mersul pe bicicletă

Concluziile sondajelor de opinie confirmă necesitatea elaborării unei Strategii naţionale pentru încurajarea utilizării bicicletei, aceasta fiind considerată importantă atât pentru autorităţile publice (92,5% dintre respondenţi), cât şi pentru ONG-uri (peste 97% dintre cei care au răspuns la chestionar). Membrii organizaţiei OPTAR (Organizaţia pentru transportul alternative în România) va organiza în diverse oraşe întâlnirile în Brăila, Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Ploieşti, Timişoara şi Braşov pentru popularizare metodelor alternative de transport şi găsirea de soluţii. Calendarul va fi publicat aici www.optar.ro

Preluat de la: csid.ro