pixel.png

Privind asupra semnelor moleculare ale îmbătrânirii, cercetătorii au descoperit că berea şi cafeaua sunt mână-n mână cu longevitatea. Aşadar, dacă te gândeşti să mai bei o cană de cafea sau să-ţi deschizi o bere, află că o nouă cercetare sugerează că drojdia de bere previne îmbătrânirea celulară.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv, cofeina şi alcoolul au efecte drastic diferite asupra genomului uman. Echipa de cercetare, condusă de Martin Kupiec, profesor de biotehnologie şi microbiologie moleculară la Universitatea din Tel Aviv, a folosit  celulele din drojdie pentru a explora cum diferiţi factori de mediu pot afecta ADN-ul.

”Pentru prima oară am identificat câţiva factori de mediu care alterează lungimea telomerilor şi am arătat cum funcţionează”, a spus Kupiec într-un comunicat. ”Ceea ce am învăţat poate într-o zi contribui la prevenirea şi tratarea bolilor umane”, a continuat specialistul cu privire la studiul publicat în jurnalul PLOS Genetics.

<!–

Formul de quiz

–>

Cafeaua şi alcoolul: ce impact au asupra vieţii celulare?

Telomerul reprezintă o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom liniar a majorităţii organismelor eucariote şi a unor procariote. Astfel, aceste proteine esenţiale asigură că acestea sunt duplicate şi reparate corespunzător. De fiecare dată când o celulă este duplicată, telomerul se scurtează, iar în această situaţie, celulele mor. Un studiu din 2004 realizat de biologul Elizabeth Blackburn a descoperit că telomerii răspund stresului emoţional şi pot genera radicali liberi în celule.

Echipa Universităţii din Tel Aviv a extins această cercetare prin expunerea celulelor drojdiei la fatorii de mediu precum temperatura, schimbările pH-ului şi chimicalelor specifice. Astfel,  s-a descoperit că un shot de espresso scurtează telomerii, în timp ce o bere ajută la prelungirea lor.

”Se pare că lungimea telemerilor este foarte exactă, ceea ce sugerează că precizia este critică şi ar trebui să protejeze efectele mediului înconjurător”, a spus Kupiec.

Bineînţeles, ca multe alte lucruri în viaţă, există atât beneficii, cât şi riscuri în privinţa consumului ce cofeină şi alcool. Numeroase studii au arătate că ambele pot fi de ajutor organismului.

Preluat de la: csid.ro