diez-share-facebook.png
În această săptămână, două site-uri de ştiri false au publicat dezinformări despre decesul unor personalități de la noi din țară. După cum acţionează majoritatea site-urilor de ştiri false, utilizatorii pot vedea doar titlul şi o imagine, iar ca să poată citi textul integral, trebuie să le distribuie pe conturile personale din rețelele sociale. Astfel, falsificatorii vor să obţină cât mai multe vizualizări. Cele două site-uri de falsuri sunt Ziaruldeazi.info şi Expert-news-romania.info.

Mesaj fals #1: ”Nelly Ciobanu a decedat într-un accident grav azi dimineață”

Titlul informației de pe Ziaruldeazi.info anunță despre decesul cântăreței, fără să existe vreo sursă, iar în conținutul propriu zis sunt prezentate mai multe date biografice ale artistei. Informația a fost distribuită de utilizatorii rețelei sociale Facebook de cel puţin 658 de ori.

Mesaj fals #2: ”Gheorghe Urschi a decedat, renumitul actor, regizor și umorist avea doar 70 ani…

Într-o altă știre falsă, distribuită de Expert-news-romania.info se spune: „Știre tragică pentru Moldova, renumitul actor, regizor și umorist din Republica Moldova, care era supranumit „regele umorului moldovenesc” a decedat astăzi dimineață la ora 5:20, medicii nu au reușit să-l salveze”. Ca și în cazul informației anterioare, nu există surse și sunt prezentate date din viața și activitatea lui Gheorghe Urschi, scrie stopfals.md

Antecedente

Tot pe site-ul Ziaruldeazi.info au fost plasate recent, „știri” despre „decesul” altor vedete din R. Moldova și din străinătate: Vitalie Dani, Adrian Ursu și Brad Pitt. De asemenea, acest site a postat și informația falsă că „Jurnal TV a cumpărat Ziarul de Gardă cu 80000 euro. Textul nu are însă nicio legătură cu titlul, fiind publicat doar un citat… dintr-un tratat de psihologie.

Câteva indicii că informațiile de mai sus sunt false:

#Nu este citată nicio sursă;

#Nicio instituție media credibilă nu a informat despre aceste ”decese”;

#La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „ştirii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;

#Nu este indicată sursa fotografiilor;

#Pe site-urile care au publicat falsurile nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale.

Ziaruldeazi.info a fost înregistrat pe un server în orașul Sankt Petersburg din Federația Rusă, iar instrumentul online de verificare a locației serverelor resurselor web Whois.domaintools.com nu are date despre persoana sau compania care l-a înregistrat, la fel ca și în cazul site-ului Expert-news-romania.info, înregistrat pe un server din Franța.

ATENŢIE, PERICOL DE INTOXICARE INFORMAŢIONALĂ!:

Ziaruldeazi.info și Expert-news-romania.info sunt site-uri de ştiri false.

Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora!

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online. Aici puteți face cunoștință cu lista site-urilor toxice.

Preluat de la: diez.md