spirulina-efecte-negative-csid.jpg

Despre spirulină, numai de bine! Cunoscută şi ca un super aliment, este o algă marină de culoare albastru-verzui, un nutrient considerat a fi una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe pământ, folosită de secole. Interesant este că, în ciuda numeroaselor beneficii, de la reducerea imunităţii, până la lupta împotriva alergiilor, spirulina poate fi mortală şi are chiar un set consistent de efecte negative asupra sănătăţii. Pentru început, enumerăm câteva dintre beneficiile care au făcut-o populară: este bogată în proteine, vitamina B1, fier şi calciu şi, să nu uităm că este o sursă ideală de antioxidanţi.

Spirulina: riscuri şi efecte negative în urma consumului

Dacă în general se consideră a fi un aliment care poate fi consumat în siguranţă, calitatea sa, în schimb, poate avea un impact foarte mare asupra sănătăţii. Dacă aceasta este crescută în condiţii nesigure, poate conţine un nivel ridicat de toxine, dăunătoare pentru ficat.

Înrăutăţeşte fenilcetonuria. Fenilcetonuria este o boală genetică gravă care este determinată de o tulburare care nu permite metabolizarea aminoacidului fenilalaninei, prezentă în alimente. Persoanele care suferă de această afecţiune şi consumă spirulină vor întâlni simptome precum convulsii, hiperactivitate şi incapacitate analitică şi poate agrava simptomele fenilcetonuriei.

<!–

Formul de quiz

–>

Exacerbează simptomele bolilor autoimune. O boală autoimună apare atunci când sistemul imunitar atacă ţesuturile sănătoase din corp cauzând inflamaţii şi deteriorări ale organelor. Artrita, astmul, parodontita, vitiligo, diabetul de tip II, scleroza multiplă, psoriazisul şi anemia fatală sunt doar câteva dintre bolile autoimune. În fond, spirulina este un corp străin şi, odată consumată, organismul exagerează şi amplifică activitatea sistemului imunitar. Astfel, simptomele sunt exacerbate de o boală deja existenţă sau dă naştere unei inflamaţii severe.

Riscul toxicităţii cu metale grele. Diferite varietăţi de spirulină care sunt produse în cadre nefavorabile sunt deseori infestate cu metale grele precum mercur, cadmiu, arsenic şi plumb. Consumul de durată a spirulinei care provine din astfel de medii rezultă distrugerea organelor vitale precum rinichii sau ficatul. Spre deosebire de adulţi, copiii sunt predispuşi riscului de a dezvolta complicaţii fatale în urma otrăvirii cu metale grele de la spirulina contaminată.

Cauzează boli renale. Corpul nostru produce o cantitate semnificativă de amoniac atunci când metabolizează proteina din spirulină care, ulterior, se transformă în uree. Astfel, se pune presiune asupra rinichilor să elimine o cantitate mare de uree din sânge, rezultând insuficienţă renală. Ba chiar unele persoane tind să dezvolte pietre la rinichi în urma unei concetraţii mari de uree în sistemul renal.

Declanşează edemul şi fluctuaţiile de greutate. Spirulina este un pachet întreg de vitamine, proteine şi minerale. Persoanele ale căror funcţii renale sunt compromise nu vor fi în măsură să elimine componentele nenecesare din sânge. Una dintre cele mai abundente minerale care se regăseşte în spirulină este iodul. Deşi pe de-o parte este bine să ne luăm necesarul de iod din spirulină, pe de altă parte, poate afecta glanda tiroidă şi paratiroidă. Excesul de nutrienţi din sânge, alături de iod poate duce la retenţia fluidelor, dezechilibrul de calciu, fosfat şi absorbţia de iod, iar astfel apar şi fluctuaţiile de greutate şi bolile cardiovasculare.

Disconfort digestiv şi stări de greaţă. Consumul de spirulină poate duce la flatulenţă, cauzând astfel crampele abdominale, greaţa şi anafilaxia, în special în cazul persoanelor care o consumă pentru prima oară. Anumite tipuri de spirulină pot fi contaminate cu toxine produse de această algă care ridică probleme gastrice serioase, precum deshidratare acută şi indigestia.

Nu se recomandă consumul în cazul gravidelor sau a femeilor care alăptează. Nu este atât de explorată siguranţa consumului spirulinei în cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează. Tocmai de aceea, este recoamndată evitarea acestui aliment sau dacă se consumă, persoana respectivă trebuie să se afle sub supraveghere medicală. Nou-născuţii şi copiii trebuie să stea departe de astfel de suplimente, deoarece pot dezvolta rapid alergii şi reacţii fatale.

Preluat de la: csid.ro