1-14.jpg
Își doresc o școală ecologică, mai prietenoasă cu mediul ambiant și care utilizează eficient resursele naturale! 100 de elevi din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești și-au pus în practică cunoștințele și abilitățile digitale și au găsit soluții inovative care pot transforma școala tradițională într-o instituție de învățământ prietenoasă mediului ambiant! Acest lucru a fost posibil în cadrul Hackathonului: Eco-School, unde, pe parcursul anului școlar, elevii au muncit pentru a dezvolta o idee până la implementare. Inițiativa a fost lansată de proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”, în cadrul proiectului TEKWILL, cu susținerea partenerilor externi de dezvoltare USAID și Suediei.

Soluții de transformare a școlilor din UTA Găgăuzia

Pe parcursul anului școlar, echipele participante în cadrul hackathonului au fost ghidate de către mentori, specialiști IT și de mediu pentru ca proiectul propus să poată fi implementat. Elevii au dezvoltat campanii de conștientizare pentru una dintre cele trei teme propuse: eficiența consumului de apă în școli, sortarea, reciclarea deșeurilor în școli, dar și eficiența consumului de energie în instituții de învățământ. Iar pentru a-și pune în practică ideile inovatoare, elevii au avut ocazia să-și demonstreze abilitățile dobândite la cursurile opționale „Tekwill în Fiecare Școală”: design grafic, proiectare și dezvoltare web și antreprenoriat.

Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill: „Dezvoltarea și consolidarea competențelor digitale de pe băncile școlii oferă posibilitatea ca elevii de astăzi să-și aleagă mai ușor o profesie în viitor. Iar prin organizarea acestui hackathon, le-am oferit acces la resurse și educație inovativă, pe care au pus-o în practică și au obținut rezultate. Soluțiile pe care le-au creat demonstrează că Republica Moldova are potențial enorm de dezvoltare a sectorului inovativ, iar studierea disciplinelor IT de pe băncile școlii reprezintă o șansă în plus de a pregăti viitori specialiști pentru piața muncii.”

În total, 14 echipe au participat la concurs, în etapa finală. Printre soluțiile prezentate de către echipe se numără utilizarea eficientă a hârtiei, a resurselor energetice și resurselor potabile.

Echipele câștigătoare la fiecare categorie sunt:

Treapta gimnazială:
# Locul 1 – echipa „I.Graf.D”, care au dezvoltat o soluție de colectare separată și prelucrare a materialelor reciclabile;
# Locul 2 – echipa „Grafitti”, care au dezvoltat o campanie de comunicare și conștientizare pentru a economisi resursele de apă;
# Locul 3 – echipa „Eco-Vision” care a dezvoltat o campanie de utilizare rațională a apelor menajere;

Aliona Arnăut, profesoară, liceul teoretic „Nicolae Tetriakov”, Comrat: „Prin intermediul proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”, ideile inovative ale elevilor au fost puse în practică. Împreună, timp de un an, le-am testat, le-am modificat, le-am adaptat pentru a obține în final o soluție tocmai potrivită spre implementare. Vă mulțumim pentru faptul că dezvoltați acest proiect frumos în UTA Găgăuzia. Mulțumim pentru oportunitatea de a învăța, de a testa și crea. Dezvoltarea durabilă și economia verde sunt direcții cărora trebuie să le acordăm atenție, pentru că reprezintă viitorul fiecăruia dintre noi.”

Treapta liceală:
# Locul 1 – echipa „LiGraff”, care au dezvoltat o campanie care să reducă utilizarea hârtiei din instituțiile de învățământ;
# Locul 2 – echipa „IT Green”, care au dezvoltat un proiect ce vizează conservarea și utilizarea precipitațiilor atmosferice;
# Locul 3 – echipa „Amazonki”, care au dezvoltat un proiect de utilizare rațională a produselor alimentare.

Culeva Tatiana, profesoară, liceul teoretic „M.Guboglo”, mun. Ceadîr-Lunga: „Proiectul pe care l-am realizat împreună cu echipa „LiGraff” vom continua să-l dezvoltăm, pentru că avem idei noi care pot fi implementate cu succes. Mulțumim „Tekwill în Fiecare Școală” pentru oportunitatea de a ne dezvolta abilitățile atât noi – profesorii, cât și elevii. Mă bucur mult că domeniul tehnologiilor informaționale se dezvoltă și în regiunea noastră și că avem oportunitatea de a pune în practică împreună cu elevii tot ce învățăm la disciplinele opționale”

Toți membrii echipelor câștigătoare au fost premiați cu cărți e-books, căști bluethooth și ceasuri smart.

În ultimul an, la nivel național, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” – cel mai revoluționar proiect educațional – a implementat un program amplu de educație tehnologică în 234 de școli, pentru a dezvolta abilitățile digitale ale elevilor și a-i pregăti pentru profesiile viitorului. „Tekwill în fiecare școală” și-a luat angajamentul ca până în anul 2024 peste 90% dintre liceele din toată țară să fie membre ale comunității. Cursurile predate în cadrul acestei inițiative sunt plasate pe o platformă de eLearning – tekwill.online – care este destinată profesorilor și elevilor de liceu. Până în prezent, peste 25.000 de elevi din clasele 7-12 studiază profesiile viitorului, datorită celor 590 de profesori inovatori care fac parte din proiect.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, prin Memorandumul de înțelegere semnat la data de 22 iulie 2020. Crearea cursurilor a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, cetățenilor țării și diasporei, precum și ale partenerilor externi de dezvoltare – USAID, Suedia, EU4MOLDOVA și PNUD Moldova.

Preluat de la: diez.md