fruct-1.jpg

Culturile de nișă sunt la mare căutare în ultimii ani, iar fermierii caută plante și fructe mai puțin cultivate în România. Spre exemplu, un român a dat lovitura în afaceri cu această cultură exotică. Fructul care poate înlocui cu succes cafeaua este rezistent la secetă, la frig sau la umezeală și poate rezista și la cele mai sărace soluri. 

Fructul care poate înlocui cafeaua de dimineață este aronia, supranumit și ‘aurul negru’. Nelu Micula, un bărbat din Bihor, a dat lovitura în afaceri cu cultura din aceste fructe exotice. Bărbatul este proprietarul culturii exotice care se întinde pe 40 de ari. Fructele de aronia sunt delicioase și pot rezista în condiții de secetă, frig, umezeală sau în soluri sărace.

„Fructul e plin cu sevă, dimineaţa e acru, la amiază e dulce, probabil de la căldură şi îşi schimbă gustul”, a povestit Nelu Micula.

Bărbatul a precizat că speră să obțină peste o tonă de fructe. „Ajunge la randament după 15 ani, adică 20-22 kg pe plantă. Am avut porumb, cartof, dar nu a fost rentabil”, a mai spus acesta.

Conform specialiștilor, aronia conține mulți antioxidanți și vitamine. Se consumă doar câteva bobițe pe zi.

„Dimineaţa mănânc 9-10 bobiţe de aronia şi îmi dă energie în plus. Am eliminat cafeaua de dimineaţă şi mănânc aronia. Acelaşi lucru pe care îl făcea cafeaua dimineaţă face şi aronia”, a detaliat un alt fermier.

Fructele se pot consuma proaspete sau sub formă de gem, suc sau sirop. În piațele din România, un kilogram de aronia ajunge la circa 20 lei.

Fructele de aronia, cunoscute și sub denumirea de „Aronia Melanocarpa”, sunt apreciate pentru beneficiile lor excepționale asupra sănătății. Aceste fructe mici, rotunde, de culoare neagră, mov sau roșie, sunt o sursă bogată de antioxidanți, vitamine și minerale.

Totuși, fructele negre sunt cele mai populare datorită concentrației mari de compuși bioactivi, precum antocianinele și polifenolii, recunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare și de susținere a imunității.

Aronia este înrudită cu mărul și face parte din familia Rosaceae. Este un arbust rezistent, ce poate fi cultivat la altitudini de până la 1200 m, adaptându-se cu ușurință la diverse condiții climatice. Poate supraviețui temperaturilor extreme, inclusiv celor de -30°C, și preferă solurile umede.a

Preluat de la: csid.ro