boli-infectioase.jpg

Un expert medical dezvăluie un simptom puțin cunoscut al cancerului hepatic, observabil în timpul meselor.

Dr. Joseph Ambani de la clinica GlowBar din Marea Britanie avertizează că disconfortul abdominal sau greața în timpul mesei pot fi primele semne ale bolii.

Cancerul de ficat este o boală gravă care afectează mii de persoane anual. Din păcate, majoritatea pacienților sunt diagnosticați prea târziu pentru a primi tratamentul necesar.

Dr. Joseph Ambani a dezvăluit care este primul semn al cancerului de ficat pe care trebuie să-l urmărim. Acesta poate fi ușor confundat cu alte probleme medicale. Expertul explică: „În general, persoanele care suferă de cancer hepatic vor observa că își pierd pofta de mâncare sau nu mai pot mânca la fel de mult ca înainte din cauza disconfortului abdominal sau a grețurilor”, notează publicația The Mirror.

De asemenea, el adaugă: „În plus, cei afectați de boală pot constata că și consumul unor cantități mici de alimente provoacă durere și disconfort în zona stomacului”. Aceste simptome apar de obicei în timpul mesei, fiind astfel mai ușor de observat.

Totodată, Dr. Ambani enumeră și alte semne timpurii ale bolii:

Așadar, expertul recomandă: „Pentru a identifica potențialul cancer hepatic, acordați atenție semnalelor de avertizare ale corpului”.

Detectarea timpurie a cancerului hepatic este crucială pentru tratament. Când este descoperit în stadii incipiente, există opțiuni viabile de tratament, cum ar fi rezecția chirurgicală sau transplantul de ficat, care ar putea elimina complet cancerul.

Lisa Jacques, asistentă medicală specializată în cancer la Perci Health, o clinică de îngrijire a persoanelor suferinde de cancer din Marea Britanie, subliniază că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni care nu sunt cancer. Ea recomandă: „Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre aceste simptome sau orice alte simptome care vă îngrijorează”.

Cauzele exacte ale cancerului hepatic sunt necunoscute, dar majoritatea cazurilor sunt asociate cu deteriorarea și cicatrizarea ficatului, cunoscută sub numele de ciroză. Aceasta poate fi cauzată de consumul excesiv de alcool pe termen lung și infecțiile cronice cu hepatita B sau C.

Obezitatea și dieta necorespunzătoare pot, de asemenea, să crească riscul de cancer hepatic din cauza potențialei dezvoltări a bolii ficatului gras non-alcoolic. Pentru a reduce aceste riscuri, experții în sănătate sugerează reducerea consumului de alcool, menținerea unei diete echilibrate, exerciții fizice regulate și luarea de măsuri de precauție împotriva infecțiilor cu hepatita B și C.

Foto: arhivă

Preluat de la: csid.ro