nastere-naturala.jpg

Chiar dacă aștepți cu nerăbdare momentul nașterii pentru a-ți ține la piept puiul de om, știm că în sufletul tău e o mare teamă, mai ales dacă vrei să naști pe cale naturală și ai prefera să eviți anestezia epidurală.

Frica de durere la naștere este firească, dar cu pregătirea potrivită și înarmată cu câteva strategii a căror eficiență este dovedită și confirmată de numeroase gravide, vei reuși să îți setezi așteptări realiste, ceea ce te va face să te simți mai puțin copleșită de necunoscut. În plus, te vei simți mai încrezătoare că vei aduce pe lume, fără durere, sau măcar una suportabilă, bebelușul care în scurt timp îți va spune „mama”.

Ne ajută cu mai multe sfaturi în acest sens dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Deși pe internet poți găsi o abundență de informații despre cum să te pregătești de nașterea naturală, cel mai bine înveți – și scapi de frică – prin participarea fizică la astfel de ateliere educative.

În cadrul acestor cursuri vei afla cum progresează travaliul de la primele contracții până la expulzia bebelușului, care sunt semnele clare că este timpul să mergi la spital, la ce să te aștepți în fiecare etapă a travaliului și cum să faci față durerii și disconfortului prin tehnici naturale – precum respirație ritmică, masaj, poziționare, folosirea mingii de naștere, hidroterapie, comprese calde etc.

De asemenea, vei învăța tehnici de respirație și relaxare,  care sunt esențiale pentru gestionarea durerii în timpul travaliului. Aceste tehnici te ajută să te concentrezi pe respirație, să rămâi calmă și să îți menții un nivel minim de stres în timpul contracțiilor.

Cursurile prenatale îi pregătesc și pe parteneri! Ei vor învăța cum să te susțină emoțional și fizic în timpul travaliului și nașterii, vor primi sfaturi despre cum să îți ofere masaj, încurajări și cum să te ajute să aplici tehnicile de relaxare.

De asemenea, aceste cursuri te pregătesc și pentru primele zile și săptămâni cu bebelușul tău. Vei afla multe informații despre alăptare, dar și despre igiena, somnul și siguranța nou-născutului. Schimbarea scutecelor, îmbăierea bebelușului, crearea unui mediu potrivit de somn, recuperarea ta fizică și emoțională după naștere fac parte din „meniul” care îți va fi servit la aceste ateliere educative pentru viitorii părinți.

Astfel, cunoștințele îți vor da putere și te vor ajuta să îți gestionezi mai bine fricile. Odată ce înțelegi cum funcționează corpul tău în timpul nașterii, cu siguranță teama se va diminua, locul acesteia fiindu-i luat de nerăbdarea și bucuria de a-ți vedea, auzi și strânge la piept copilul abia născut.

Mersul pe jos, înotul sau yoga prenatală sunt activități fizice care te ajută să îți menții corpul într-o formă optimă pentru travaliu. Exercițiile care îmbunătățesc flexibilitatea și rezistența musculară te vor ajuta în timpul nașterii, în special în faza de expulzie, când este nevoie de mai multă forță și control.

Încercă să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, de 5-6 ori pe săptămână. Chiar și o scurtă plimbare zilnică poate face diferența în pregătirea pentru naștere naturală.

Nașterea naturală fără durere este un obiectiv realizabil pentru multe femei, cu condiția să fie bine pregătite și să aibă sprijinul necesar.

Fiecare femeie și fiecare naștere sunt unice, așa că este esențial să îți asculți corpul, să îți menții calmul și să te consulți cu medicul tău pentru a lua cele mai bune decizii.

Pentru a fi mai puțin speriată de durerile nașterii, cea mai bună recomandare pe care ți-o putem oferi este să te lași pe mâinile unui medic care îți inspiră încredere, calm și profesionalism și îți respectă și sprijină dorința de a naște natural.

Asigură-te că nașterea va avea loc într-un mediu prietenos, cu personal empatic și răbdător care te va sprijini când va veni momentul nașterii, fără să te grăbească sau, mai rău, să îți ignore complet dorința de a aduce pe lume copilul pe cale naturală.

Bineînțeles, trebuie să discuți în primul rând cu medicul tău despre dorința de a evita cezariana și anestezia epidurală. Doar el îți poate oferi cele mai bune sfaturi, în funcție de istoricul tău medical și eventualele probleme depistate pe parcursul sarcinii.

Chiar dacă ai în plan nașterea naturală fără epidurală, este important să fii pregătită emoțional și pentru varianta în care poate fi necesară anestezia sau cezariana.

Travaliul poate fi imprevizibil și uneori pot apărea situații în care intervențiile medicale sunt necesare pentru siguranța ta și a bebelușului. Încearcă să îți menții o atitudine pozitivă și să te adaptezi la nevoile momentului, știind că, indiferent de modul în care naști, sănătatea ta și cea a bebelușului tău sunt pe primul loc.

Sursa foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro