calatorii-diez-iasi-romania-excursii.jpg

Este întotdeauna plăcut să înveți ceva nou din experiențele celorlalți și astfel să eviți eventualele situații neplăcute. Mai jos, am adunat unele dintre comentariile internauților din Moldova despre ceea ce au învățat ei din călătoriilor lor.

#1. Plătește cu telefonul mobil sau cardul bancar. Achitarea contactless este comodă, igienică și sigură, unde mai dai că tranzacțiile îți ies mai ieftin decât dacă ai schimba banii cash în valuta locală. De asemenea, cei care nu sunt adepții serviciilor oferite de gadgeturi sugerează să ții cu tine tine un card bancar, dar preferabil să fie două! Încă mai ideal ar fi ca acestea să fie de la diferite bănci și să fie păstrate în diferite locuri.

#2. Strădui-te să ai mereu acces la internet. În prezent sunt foarte multe opțiuni prin care poți să rămâi conectat 24/24 indiferent de țara în care ajungi să călătorești. Conectarea la o rețea străină și necunoscută nu e neapărat sigură, prin urmare, ai grijă să folosești internetul doar din surse verificate.

#3. Fă-ți un plan, dar lasă spațiu pentru flexibilitate. Asigură-te că știi exact cum să ajungi din punctul A în punctul B și că ai mereu un plan de rezervă. Planificarea te ajută să eviți stresul atunci când vrei să mergi undeva și nu știi orele de activitate, și zilele în care e deschis un loc anume. Detaliile cercetate din timp contribuie la starea ta de bine și la o călătorii din care să revii doar cu amintiri frumoase.

#4. Poartă cu tine cash în moneda țării unde pleci. Poți să ai nevoie de cash pentru a plăti servicii minime: taxi, cafea, wc etc. Acestea frecvent nu au terminal de plată, prin urmare, nu vei putea plăti cu cardul.

#5. Rezervă hotelurile doar cu free cancellation (anulare gratuită). Deși uneori e mai scump să optezi pentru această opțiune, realitățile sociale și politice ne-au arătat că planurile noastre se pot schimba peste noapte din cauza lucrurilor imprevizibile. Anularea gratuită îți dă libertatea a fi stăpân pe timpul și banii tăi, respectiv dacă nu ajungi să te cazezi, poți să-ți iei investițiile în călătorie înapoi.

#6. Ia chiria cât mai aproape de centrul orașului unde te oprești. Poziționarea chiriei e un punct cheie, deoarece în funcție de amplasare poți să reduci din costurile și timpul pe care l-ai fi petrecut în transportul public.

#7. Mănâncă mai departe de locurile turistice. Dacă vrei să savurezi într-adevăr din gastronomia țării pe care o vizitezi, alege să savurezi bucatele în zone mai puțin turistice. Grație acestei alegeri poți să mănânci gustos și să economisești.

#8. Trezește-te la o oră cât mai matinală ca să reușești să admiri împrejurimile fără turiști. Dacă alegi să vizitezi locații populare printre turiști, trezește-te cât mai devreme, de altfel nu vei reuși să admiri din frumusețea locului și să faci fotografii frumoase ca pe Pinterest.

#9. Dacă te gândești sau nu să iei un ghid, internauții îți spun cu încredere – Merită! Ghizii cunosc detalii curioase despre locurile pe care urmează să le vezi și pot să aducă o plus valoare informativă călătoriei tale.

#10. Dacă vrei călătoria să fie una de succes, atunci internauții îți propun să salvezi offline mapele orașului unde mergi. Este recomandabil să salvezi informația în două aplicații diferite, așa precum Google Maps și Maps.me. În acest mod, o să fii sigur că mergi pe traseul corect și că vei ajunge la destinațiile planificate, iar în cazul în care o mapă nu funcționează, mereu vei avea un plan B.

#11. Ți s-a întâmplat să ajungi la un hotel, iar acesta să nu corespundă așteptărilor tale? Dacă nu, atunci călătorii cu experiență îți spun că acesta este un „real fact”. Așa că, să nu ai o încredere deplină în fotografiile de pe site-ul companiei unde îți rezervi cazarea, căci acestea ar putea să nu corespundă cu realitatea.

#12. Dacă alegi să călătorești cu transportul propriu vei economi timp și poți avea o vacanță mai confortabilă, în special dacă planifici să cutreieri o zonă mai mare, unde circulă mai puțin transport public. În cazul în care preferi să iei o mașină în chirie, asigură-te că ai citit bine condițiile de închiriere a automobilului.

#13. În timpul unei călătorii lungi se poate întâmpla ca telefonul mobil să se descarce, iar în apropiere să nu găsești o sursă de încărcare. În acest moment vine în ajutor power bank-ul, care o să deseneze acele 100 % de baterie în colțul telefonului. Așa o să ai în continuare acces la toate mapele salvate și locațiile dorite.

#14. Pune în geanta ta de călătorie pastilele de care știi că poți avea nevoie. Dacă des te confrunți cu durerile de burtă, migrene sau nas înfundat, nu lăsa în voia sorții sănătatea ta. E mai plăcut să călătorești când ești fizic bine!

#15. Internauții sugerează să ai mereu o copie de rezervă a tuturor actelor. Fie că alegi să faci print screen la bilete, asigurări și rezervări sau să le salvezi pe e-mail sau în drive, este important să nu ignori această dublare de informație. Tehnica e tehnică și uneori datele pot fi șterse chiar atunci când ai cel mai mare nevoie de acestea.

#16. Un sfat bun în cazul călătoriilor de unul singur este să porți cu tine o hârtie laminată cu inscripția numele tău. În special, este sugerat să ai o astfel de hârtie cu numele și numărul de contact al unei persoane apropiate pentru cazurile de urgență. În acest mod, șansele că cineva o să fie înștiințat de cele întâmplate crește semnificativ.

#17. Banii sunt cel mai important element într-o călătorie. Cu ei achiți transportul public, intrarea într-un muzeu, cina într-un restaurant etc. respectiv, trebuie să te porți grijuliu cu ei. Internauții propun ca toți banii să-i păstrezi pe card, cash-ul – în valuta locală, iar bancnotele în euro sau dolari – în rezervă pentru urgențe. De asemenea, este recomand să porți banii în locuri diferite, astfel dacă pierzi sau ți se fură geanta să ai mereu bani puși deoparte.

În acest material găsiți un jurnal de călătorie cu briză de vară din Bulgaria, pe care poți să-l citești în orice anotimp.

Preluat de la: diez.md