proces-instanta-judecata-tribunal.jpg
Echipa Sfat de Avocat, în persoanele lui Sergiu Muntean și Cristina Mihalachi, vine cu o listă de pași pe care ar trebui să-i urmezi dacă decizi ca să te implici într-un proces de judecată.

Știm: Că este derutant să pornești pe o cale nebătătorită atunci când ai un conflict ce nu poate fi soluționat pe cale amiabilă, din acest considerent am decis să venim cu câteva sfaturi la capitolul ce faci dacă ai decis că mîine mergi în judecată:

#1. În nici un caz nu pierdeți timp, fiți operativ – termenele speciale în cazul înaintării cererilor de chemare în judecată sau prezentării poziției de apărare (depunerii referinței) pot fi foarte mici și atunci, nerespectându-le, pierdeți dreptul de a vă apăra drepturile eficient prin intermediul instanțelor de judecată.

#2. Înainte de a întreprinde ceva – mergeți la un specialist pentru o consultație juridică.

Consultația juridică la etapa apariției problemei dumneavoastră – în 90 % din cazuri va soluționa problema în termen scurt și cu efort financiar minim. Ea poate fi asimilată cu diagnosticarea la timp și prevenirea unei maladii grave la etapa incipientă a acesteia.

În orice altă situație sunteți în pericol să irosiți ani, bani și sănătate.

#3. Nu vă orientați după preț – căutați un avocat în baza recomandărilor prietenilor și colegilor voștri – prețul spre regret nu denotă calitatea, esențial este să găsiți un specialist cointeresat în a soluționa eficient problema dumneavoastră care s-a manifestat pozitiv în raport cu persoane în care aveți încredere.

#4. După studierea materialelor prezentate de dumneavoastră avocatului, discutați despre tactica pe care o va aborda în soluționarea cauzei și procedeele pe care intenționează să le folosească.

Un avocat bun știe din start care sunt pașii pe care urmează să îi facă.

sergium1

#5. Nu exagerați cu sumele achitate cu titlu de onorariu dar în nici un caz nu economisiți pe avocat, gândiți-vă care este miza pusă în joc – erorile unei persoane neprofesioniste vă costă mult mai scump decât banii economisiți.

#6. Biblioteca din biroul avocatului vorbește mult despre acesta.

Avocații de succes citesc mult și sunt dornici de cunoștințe noi, iată de ce lucrările de specaialitate, cărțile de dezvoltare personală, retorică, psihologie, relații interpersonale, persuasiune  nu vor lipsi de pe rafturile lor. Ei știu că legile se actualizează mereu, iată de ce:

Un avocat bun își face timp să citească!

#7. În nici un caz nu acceptați să vi se garanteze rezultatul – este interzis unui avocat să garanteze rezultat. În cadrul unui litigiu judiciar există riscuri și apar situații ce nu pot fi prevăzute.

Imaginați-vă că ambii avocați ai părților aflate în litigiu (conflict)  ar garanta faptul că vor câștiga – unul din ei sigur greșește.

În practică soluția o oferă o a treia persoană – judecătorul, care poate lua o decizie ce vine în contradicție cu așteptările și promisiunile ambilor avocați. Nici soluția sa nu este mereu definitivă pentru că în cele mai dese cazuri va fi verificată și modificată sau casată (anulată) de alți judecători în cadrul exercitării de către participanții la proces a dreptului la  căile de atac.

Acceptând oferta unui specialist care garantează rezultatul – veți achita mai mult pentru garanții care de fapt, nu există.

Sfat de Avocat

Sfat de Avocat

Text al echipei Sfat de Avocat: Sergiu Muntean și Cristina Mihalachi. Mai multe detalii pe SfatdeAvocat.md

Preluat de la: diez.md