Deshidratarea apare atunci când organismul pierde mai multă apă decât primește, afectând echilibrul electroliților și funcționarea normală a sistemelor vitale, iar dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la complicații grave.
Deshidratarea este o afecțiune comună dar periculoasă, care poate afecta rapid sănătatea, reducând capacitatea corpului de a funcționa corect și crescând riscul de leziuni ale organelor, mai ales în condiții extreme de căldură sau efort fizic intens.
Deshidratarea ușoară sau moderată apare atunci când organismul pierde mai multă apă decât primește. De obicei, aceasta poate fi corectată prin consumul de lichide. Iată care sunt simptomele caracteristice pentru fiecare nivel:
Deshidratarea severă apare atunci când organismul pierde mai mult de 5% din greutatea corporală în apă, iar aceasta reprezintă o urgență medicală. Poate duce la afectarea funcțiilor vitale ale organismului și necesită tratament de urgență.
Deshidratare ușoară/moderată
Se poate trata prin consumul de apă sau băuturi care conțin electroliți (ex: băuturi izotonice), evitând alcoolul și cafeaua care pot agrava deshidratarea.
Deshidratare severă
Este o urgență medicală. Trebuie să soliciti ajutor imediat, iar tratamentul include administrarea intravenoasă de fluide și electroliți pentru a restabili echilibrul corpului.
Preluat de la: csid.ro