bd.jpg
Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a calificat drept absurdă informația referitoare la, chipurile, norul radioactiv care s-ar fi format după explozia unei rachete în poligonul situat în apropiere de Severodvinsk, scrie Rador.

„Vă propun să vă orientați după declarațiile făcute ieri de președintele Rusiei, care a afirmat că nu există niciun pericol… Toate autoritățile acționează în așa fel încât să nu existe nici cel mai mic pericol pentru cetățenii Rusiei în ceea ce privește această situație excepțională”, a declarat Peskov, citat de RIA – Novosti.

Secretarul de presă prezidențial a remarcat faptul că șeful statului primește toate datele referitoare la incidentul petrecut în regiunea Arhanghelsk. Peskov a afirmat că nu are cunoștință cui îi sunt subordonate stațiile de monitorizare a radiațiilor și de ce acestea transmit sau nu transmit informații în acest sens. Organele care asigură activitatea acestor stații fără îndoială că-și desfășoară munca așa cum este necesar, a mai spus sursa, scrie radiochisinau.md.

Astăzi a apărut informația potrivit căreia cele patru stații de monitorizare a testelor nucleare au încetat să funcționeze după explozia de la Severodvinsk: nu funcționează stațiile din orașul Bilibino (Ciukotia) și satul Zalesovo (ținutul Altai), precum și de la Dobno și Kirov; stația de la Usssurisk continuă să funcționeze. În Rusia, deranjamentele au fost explicate prin „probleme în rețea”.

Totodată, experții și-au exprimat temerile că este posibil ca autoritățile ruse „să încerce să limiteze răspândirea de informații referitoare la accident”.

După cum transmite Rosbalt, înaintea întâlnirii avute ieri cu președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Putin a dat asigurări că nu există pericolul depășirii nivelului radioactiv după accidentul din regiunea Arhanghelsk, situația în regiune este controlată de experți, inclusiv de experți independenți: „Nu remarcăm în zonă modificări importante, totuși se iau măsuri preventive pentru a nu exista surprize”.

În urma exploziei produse pe 8 august în apropierea localității Nionosk, la testele unei rachete de croazieră de ultimă generație și-au pierdut viața cinci angajați ai „Rosatom”, iar alți trei au fost răniți. În mass-media au apărut informațiile referitoare la faptul că ar fi explodat un reactor nuclear de mici dimensiuni.

Totodată, informația referitoare la creșterea nivelului de radioactivitate, care fusese publicată anterior pe site-ul autorităților locale, a dispărut rapid de pe site.

 

Preluat de la: diez.md