Se apropie luna martie, ceea ce înseamnă o noua întâlnire a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier! Așteptăm cu nerăbdare să ne revedem în data de 23 martie, la ora 13.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Cartea despre care vom discuta este „Câinele de bronz”, scrisă de Emanuela Iurkin.
Romanul „Câinele de bronz” este debutul editorial al Emanuelei Iurkin. Cuprinde scrisori adresate pentru două personaje masculine – tatăl și iubitul – ambii absenți din viața naratoarei.
Scriitorul Alexandru Cosmescu menționează că în carte „acțiunea se desfășoară, de fapt, în mintea/sensibilitatea/fluxul experimental al unui eu narativ vulnerabil și lucid – perfect transparent sieși, în cele mai intime resorturi, fapt ce-l face, tocmai, neîncrezător în ceea ce simte –, care e un loc al deschiderii pline de dragoste spre alte două personaje centrale, ambele masculine”. Acesta subliniază că „prin atenția egală la peisajul interior și la detaliile afective ale șirului de situații descrise, vocea, fără a înceta să fie singulară, reușește să-i ofere cititorului două posibilități: a empatiza cu ea și a-i permite să te consoleze”.
Romanul a intrat pe lista scurtă a Premiului Cartea Discretă a Anului și a Festivalului Primul Roman de la Chambery, Franța.
Fragment
„O să ajung vreodată să te îmbrățișez la fel de afectuos ca adolescenta de pe coperta glamuroasă care își cuprinde tatăl, întâmplător, un mare lider, azi democrat, mâine socialist (sau invers)? N-o să am încotro. Evenimentele mă împing în direcția respectivă. E un chef apocaliptic de viață, de bucurie isterică. Dansul lui Zobrea cel de pe urmă. Fericirea lui aici și acum. Nici să nu simt cât de departe sunt de ceea ce mi-aș fi dorit să fiu. Să mă prefac că nu înțeleg prea bine, că îmi scapă anumite nuanțe. Să fac tot felul de lucruri inutile. Să bifez ca toată lumea. Să mă agit „cu sens” și „cu perspectivă”. Totul doar ca să simt mai puțin. Pentru că orice aș face e ca să simt mai puțin. Să uit ceea ce știu. Să mă prefac că nu-mi amintesc. Oare când mi-am amintit ultima dată? Ce am adăugat nou amintirilor mele? Detalii siropoase, neglijență artistică impecabil mimată. Aproape că-mi reușește.”
Emanuela Iurkin este absolventă a Colegiului Republican de Artă Plastică „Alexandru Plămădeală” (1999) și este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea de Stat din Republica Moldova (2004). Tot la USM a obținut titlul de masteră în filosofie (2008).
A activat în presă, la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, iar actualmente lucrează la Muzeul Național de Artă al Moldovei.
A semnat mai multe texte cu numele Emanuela Sprînceană în antologia „Proză scurtă. Literatura din Basarabia. Început de secol XXI”, în „Antologia prozei scurte” și în antologia „Autobuzul 100”. În 2007, a obținut premiul pentru debut la Concursul Național de Dramaturgie organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, cu piesa „Dor de cuc”.
Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Librarius, de la Cartego sau de la Cărturești. Prețul volumului este 79 de lei.
Romanul are 95 de pagini.
Veste bună pentru cititori! Din anul 2024, ai posibilitatea să moderezi chiar tu una dintre întâlnirile Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier. Dacă îți dorești acest lucru, nu ezita să ne anunți printr-un mesaj aici sau pe pagina de Facebook a grupului.
Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.
Preluat de la: diez.md