pixel.png

Noul context a făcut ca mai bine de o treime din anul şcolar să se desfăşoare online. Părinţii s-au implicat activ în procesul educaţional, alături de cadrele didactice, deşi aproape 70% au continuat să lucreze de acasă, arată un sondaj nou sondaj. Activităţile au urmat programa şcolară, însă cei mai mulţi dascăli au apelat la jocuri educative şi resurse alternative pentru a face clasele online cât mai atractive pentru copii.

Dacă tehnologia a reprezentat o provocare pentru 51% dintre profesori şi educatori, avantajul acestei perioade vine din modalităţile inedite pe care profesorii şi părinţii au ales să le folosească pentru a putea explica noţiuni din programa şcolară, arată un sondaj realizat în luna mai.

Astfel, peste 74% dintre cadrele didactice care au răspuns la acest sondaj au precizat că folosesc jocuri educative pentru a ilustra conceptele predate. 69% folosesc manualele şcolare, iar 47% apelează la materiale realizate chiar de ei. În funcţie de vârsta copiilor, cadrele didactice urmăresc programa şcolară sau varianta sa simplificată (95%), în timp ce 4% au preferat să se concentreze pe activităţi extra-programă. 

<!–

Formul de quiz

–>

”Ca partener pentru cadre didactice şi părinţi, dorim ca, prin feedbackul acestora, să identificăm cât mai bine nevoia de resurse educative pentru a continua procesul educaţional de acasă. În portofoliul editurii sunt integrate cărţi şi jocuri cu o grafică atractivă, astfel încât copiii să asimileze prin joc noţiuni de fizică, chimie, matematică, istorie, geografie, vocabular, limbi străine într-o manieră distractivă, amuzantă”, a precizat Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House, editură specializată în publicarea de cărţi şi jocuri educative.

Buget lunar pentru materile alternative: 100-200 de lei

72% dintre părinţi au declarat că copiii participă la cursuri online, iar 99% că şi ei fac activităţi cu cei mici, majoritatea timp de 1-3 ore zilnic. Aproape jumătate susţin că încearcă să ajute copilul să aprofundeze materia predată online, în timp ce 60% îi învaţă noţiuni noi (în special părinţii de copii cu vârstă preşcolară). Cărţile (93%), jocurile educative (75%) şi experimentele (43%) reprezintă aliaţii preferaţi de părinţi.

”Se observă o tendinţă tot mai evidentă de implicare a părinţilor în continuarea procesului educativ, care se reflectă şi în comenzile date. Dacă înainte de această perioadă cele mai multe comenzi mergeau spre cărţi de poveşti sau materiale Montessori, în cazul copiilor de vârstă preşcolară, în ultimele două luni cărţile şi jocurile cu o componentă educativă sau cele de tip trivia, casetele de experimente şi puzzle-urile sunt preferate”, a mai precizat Florentina Ion.

Potrivit sondajului, 40% dintre părinţi au alocat lunar 100-200 de lei pentru astfel de achiziţii, iar 22% peste 300 de lei. Doar 2% spun că în această perioadă nu au cumpărat nimic special pentru a continua procesul educaţional acasă.

Avantaje şi dezvantaje ale şcolii online

Cadrele didactice identifică printre provocările şcolii online dificultatea în a menţine copiii concentraţi (47%), dificultatea în a explica noţiunile (40%), dar şi intervenţia fraţilor sau a părinţilor (20%). Pe de altă parte, părinţii văd un dezavantaj în lipsa interacţiunii sociale cu colegii de clasă (83%), dar şi faptul că este nevoie de ajutorul adulţilor pentru a participa la lecţii (40%) sau de a înţelege noţiunile predate (32%).

De altfel, mai mult de jumătate dintre cadrele didactice consideră că este nevoie de ajutorul părinţilor pentru a se aprofunda noţiunile predate şi pentru a se continua studiul individual. În plus, acelaşi procent estimează că în anul şcolar următor vor trebui reluate anumite noţiuni pentru a se recupera sau aprofunda materia din aceste luni.

Avantajele acestei perioade sunt diferite din punctul de vedere al cadrelor didactice versus părinţi. Dacă prima categorie apreciază digitalizarea care a făcut posibilă continuarea procesului educaţional, două treimi identifică timpul petrecut cu copiii ca fiind principalul avantaj, fie că acesta a fost de reconectare sau de aprofundare a noţiunilor predate la şcoală. În plus, o treime a precizat că avantajul de a observa ce materie se predă copiilor este de notat ca parte pozitivă a lunilor de şcoală online.

 

Preluat de la: csid.ro