schinduf.jpg

Schinduful este o plantă care are multe beneficii pentru sănătatea şi bunăstarea ta. A jucat un rol cheie în medicina alternativă de mii de ani, iar în zilele noastre este adesea consumat ca supliment alimentar. Schinduful poate avea beneficii pentru nivelurile de testosteron şi de zahăr din sânge, alăptare şi multe altele. Mai jos găseşti tot ce trebuie să ştii despre schinduf.

Schinduful: ce este

Schinduful este o plantă cunoscută ştiinţific sub denumirea de Trigonella foenum-graecum. Planta are în jur de 60-90 cm înălţime şi are frunze verzi şi mici, flori albe şi păstăi care conţin seminţe de schinduf  micuţe.

De mii de ani, schinduful a fost folosit în medicina alternativă şi chineză pentru a trata afecţiunile pielii şi multe alte boli. În ultimii ani, a devenit un condiment obişnuit al gospodăriei şi este folosit şi ca agent de îngroşare. Se poate găsi şi în produse precum săpun şi şampon.

<!–

Formul de quiz

–>

Seminţele şi praful de schinduf sunt de asemenea utilizate în multe reţete indiene şi asiatice pentru profilul lor nutriţional şi gustul uşor dulce de nucă.

Ce conţine o lingă de seminţe de schinduf?

• Fibră: 3 grame.
• Proteină: 3 grame.
• Carbohidraţi: 6 grame.
• Grăsimi: 1 gram.
• Fier: 20% din cerinţele zilnice.
• Mangan: 7% din cerinţele zilnice.
• Magneziu: 5% din cerinţele zilnice.

Schinduful şi laptele matern

Laptele matern este mâncarea optimă pentru nou-născuţi. Este cea mai bună sursă de nutrienţi pentru dezvoltarea copilului. Cu toate acestea, anumite probleme pot provoca o producţie insuficientă de lapte matern. Pe lângă anumite medicamente, cercetările sugerează că schinduful poate fi o alternativă naturală şi sigură pentru astfel de probleme.

Un studiu derulat pe parcursul a 14 zile pe un număr de 77 de mămici care doar ce au născut. a arătat cum consumul de ceai de schinduf a crescut producţia de lapte matern, ceea ce a ajutat copiii să câştige mai multă greutate.

Un alt studiu a împărţit 66 de mame în trei grupe: unul a primit ceai din schinduf, al doilea a consumat un ceai placebo, iar al treilea nu a primit nimic.

Cercetătorii au descoperit că volumul de lapte matern a crescut cu până la aproximativ 34 ml în grupul de control şi 73 ml în grupul placebo.

Aceste studii au folosit ceai din plante medicinale, dar şi suplimentele ar avea probabil efecte similare.

Cercetarea actuală este încurajatoare, însă întotdeauna este bine să discutaţi cu medicul specialist despre orice preocupare privind alăptarea.

Schinduful reglează testosteronul la bărbaţi

Unul dintre motivele cele mai obişnuite pentru care bărbaţii folosesc suplimente de schinduf este de a stimula testosteronul.

Unele studii au descoperit că are efecte benefice, inclusiv creşterea nivelului de testosteron şi creşterea libidoului.

Într-un studiu, cercetătorii au furnizat 500 mg de schinduf pe zi şi l-au combinat cu un program de sport timp de 8 săptămâni. Grupul a fost comparat cu un alt grup care urma acelaşi program sportiv, însă fără suplimentele bazate pe schinduf. Comparativ cu grupul lipsit de suplimente care a prezentat o scădere uşoară a testosteronului, cercetătorii au descoperit o creştere a testosteronului în grupul care a consumat suplimente pe bază de schinduf. Acest grup a avut de asemenea o reducere de 2% a grăsimii corporale totale.

La evaluarea modificărilor funcţiei sexuale şi libidoului, un studiu de 6 săptămâni a oferit unui număr de 30 de bărbaţi câte  600 mg de schinduf/zi. Majoritatea participanţilor au raportat o creştere libidoului şi îmbunătăţirea funcţiei sexuale

Schinduful şi controlul diabetului

Cele mai impresionante cercetări asupra schindufului au analizat modul în care afectează condiţiile metabolice, cum ar fi diabetul zaharat. Într-un studiu efectuat la diabeticii de tip 1, cercetătorii au adăugat 50 de grame de pulbere de seminţe de schinduf la prânzul participanţilor timp de 10 zile. S-a constatat o ameliorare de 54% cu privire a nivelului zahărului din sânge vreme de 24 ore, împreună cu reducerea totală a colesterolului LDL.

Preluat de la: csid.ro