towfiqu-barbhuiya-em5w9_xj3uU-unsplash.jpg

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat un comunicat prin intermediul căruia recomandă cetățenilor să se informeze înainte de a face investiții, astfel încât să evite schemele de fraudă care iau amploare în era tehnologiilor informaționale, la nivel mondial, țara noastră nefiind o excepție.

BNM precizează că răufăcătorii utilizează cu precădere rețelele sociale pentru diseminarea anunțurilor false. Ulterior, profitând de lipsa de prudență a oamenilor, îi ademenesc în scheme de pretinse investiții, cu promisiunea că în scurt timp vor obține câștiguri fabuloase.

Potrivit informațiilor, în mod special, infractorii folosesc denumirile unor companii cu renume sau ale unor instituții naționale și internaționale. De asemenea, aceștia utilizează branduri și logo-uri ale unor bănci centrale și comerciale sau imaginile unor demnitari de stat, a unor pagini web fictive, apelând și la falsificarea ștampilelor sau a actelor acestora. Odată ce reușesc să obțină mijloacele financiare de la persoanele atrase în schemă, răufăcătorii dispar fără urmă. În același timp, schemele sunt modificate de la caz la caz, ceea ce face dificilă detectarea lor și sporește numărul de victime.

În acest context, Banca Națională a Moldovei vine cu următoarele recomandări:
# informați-vă de pe site-uri oficiale;
# fiți precauți atunci când vi se fac promisiuni de profituri mari și rapide;
# se recomandă prudență maximă față de persoanele care pretind că au cunoștințe și oferă oportunități exclusive de investiții;
# fiți prudenți în raport cu cei care solicită plăți cu scopul investițiilor, în special dacă cealaltă parte vine cu inițiativa efectuării de investiții;
# nu discutați aspecte legate de investiții cu persoane suspecte care utilizează tehnici de vânzări agresive;
# nu transmiteți bani persoanelor cu care ați interacționat doar în mediul online;
# nu furnizați date bancare, copii ale actelor de identitate sau orice alte informații sensibile pe pagini web care promovează obținerea profiturilor mari sau rapide și a căror autenticitate nu poate fi verificată.


Sursă: Banca Națională a Moldovei

Totodată, BNM antenționează asupra riscurilor de a investi în criptovalute, care nu sunt reglementate în Republica Moldova. Prin urmare, fondurile utilizatorilor nu sunt protejate.

Preluat de la: diez.md