sarcina-bolile-cu-transmitere-sexuala.jpg

Perioada celor noua luni de sarcina nu este doar una dintre cele mai frumoase etape din viata unei femei, dar si una in care viitoarea mama este mai predispusa contractarii unor afectiuni, unele dintre ele avand consecinţe nu doar asupra gravidei, ci si asupra fatului. Unele dintre cele mai periculoase sunt bolile cu transmitere sexuala.

Bolile cu transmitere sexuala au un impact deosebit de puternic asupra sanatatii oricarei femei, cu atat mai mult asupra viitoare mame, acestea afectand fie dezvoltarea fătului, fie pot avea consecinte pe parcursul dezvoltarii copilului.
 

Cuprins
Sarcina: tipuri de boli cu transmitere sexuală şi efectele lor
Sarcina şi bolile cu transmitere sexuală: simptome
Cum influenţeazâ bolile cu transmitere sexuală sarcina/fătul
Sarcina şi bolile cu transmitere sexuală: cum se pune diagnosticul
Tratamentul bolilor cu transmitere sexuală şi sarcina
Sarcina şi bolile cu transmitere sexuală: prevenţie

sus

Sarcina: tipuri de boli cu transmitere sexuală şi efectele lor

Cele mai intalnite BTS sunt herpesul genital, HIV/SIDA, condiloamele genitale ce sunt cauzate de infecţia cu HPV, hepatita B, sifilisul, gonoreea, trichomoniaza si infecţia cu Chlamydia. Aceste boli, nedescoperite şi netratate la timp, pot avea efecte devastatoare pe termen lung precum cancerul cervical sau in zona organelor genitale, hepatita cronica, ciroza si cancer hepatic.

Pentru o gravida, diagnosticul unei boli cu transmitere sexuala poate duce la declansarea prematura a travaliului sau infectiile uterine dupa nastere. Transmiterea infectiei la copil se poate face fie prin placenta, in timpul vietii intrauterine, fie in timpul travaliului, daca nasterea se face vaginal, sau prin alaptare. Astfel, inca de la nastere, problemele de sanatate ce pot aparea sunt greutate mica, conjunctivita, pneumonie, tulburari neurologice, hepatita, meningita, ciroza hepatica.

sus

Sarcina şi bolile cu transmitere sexuală: simptome

Din pacate, simptomele in cazul bolilor cu transmitere sexuala apar mai tarziu sau, in unele cazuri, nu apar deloc. Principalele simptome ale BTS, ce ar trebui sa dea de gandit oricarei gravide care stie ca a intretinut contacte sexuale neprotejate cu diversi parteneri, sunt:

-dureri si senzatii de usturime la urinat

-eruptii, cu sau fara dureri, la nivelul tegumentelor din zona genitala

-scaderea in greutate

-transpiratii pe perioada noptii

-frisoane si febra

-scurgeri vaginale abundente si urat mirositoare

-dureri in timpul actului sexual

-prurit tegumentar genital intens

-aparitia leziunilor la nivelul vulvei

sus

Cum influenţeazâ bolile cu transmitere sexuală sarcina/fătul

Aceste boli influenteaza in mod diferit sarcina si dezvoltarea fatului, in functie de particularitatile germenului infectant. Herpes genital – din fericire, virusul nu traverseaza placenta, deci nu poate afecta dezvoltarea acestuia. Infectarea se poate produce insa in timpul nasterii vaginale, mai ales daca femeia nu stia ca este purtatoarea acestui virus. Leziunile herpetice sunt foarte infectante, tocmai de aceea, in cazul acestui diagnostic se recomanda nasterea prin cezariana, protectia copilului fiind in acest fel cea mai mare.

HIV/SIDA – transmiterea acestui virus se poate face atat in timpul sarcinii, dar si la nastere sau prin alaptare. Exista tratamente medicale ce pot reduce transmiterea virusului in timpul sarcinii, iar nasterea prin cezariana precum si evitarea laptarii la san sunt solutii pentru reducerea riscurilor de infectare. Din pacate, daca virusul a fost transmis copilului, indiferent de etapa de dezvoltare a acestuia din viata uterina, acesta va dezvolta o infectie cu HIV.

Condiloame vegetale sau HPV – au aspectul unor excrescente cu localizare genitala ce pot creste in timpul sarcinii din cauza modificarilor hormonale prin care trece gravida. Reprezinta un pericol doar daca dimensiunea lor pot interacţiona cu expulzia vaginala a fatului, caz in care se recomanda cezariana. Infectia cu HPV reprezinta un riscc major pentru aparitia cancerului de col uterin.

Infectia cu Chlamydia – reprezinta un factor de risc pentru a pierde sarcina, dar si de infectare a bebelusului. Astfel, contractarea bolii in timpul sarcinii poate duce la avort spontan sau nastere prematura. Dupa nastere, bebelusul poate dezvolta pneumonie, conjunctivita etc.
Infectia cu sifilis – este o infectie ce se transmite usor, in timpul sarcinii, de la mama la fat si poate cauza malformatii importante ce pun viata fatului in pericol.

Infecţia cu virusul hepatic B – se poate transmite prin intermediul placentei, astfel ca fatul se va naste cu aceasta infectie.

sus

Sarcina şi bolile cu transmitere sexuală: cum se pune diagnosticul

Cele mai fericite cazuri sunt acelea in care femeia isi face analize anterioare planificarii unei sarcini. Astfel, o eventuala boala poate fi diagnosticata din timp si tratata corespunzator pentru a evita transmiterea la fat. Pe langa examinarea fizica generala, se recomanda efectuarea unor teste de sange, investigarea urinei, recoltari de probe biologice si examinarea in laboratoarele de specialitate.

sus

Tratamentul bolilor cu transmitere sexuală şi sarcina

Este dificil de administrat si tine cont de doua aspecte importante: cat de extinsa este infectia si cat de avansata este sarcina. Cele mai multe dintre tratamente implica administrarea antibioticelor, interzise in cele mai multe cazuri femeilor insarcinate, mai ales in primul trimestru de sarcina, cunoscut fiind faptul ca acestea duc la aparitia malformatiilor congenitale ale fatului.

sus

Sarcina şi bolile cu transmitere sexuală: prevenţie

Una dintre cele mai importante masuri pentru a evita contaminarea cu aceste boli este folosirea prezervativului in timpul actului sexual. O alta masura de prevenire este limitarea numarului de parteneri sexuali, astfel ca riscul de a contamina o boala cu transmitere sexuala este mai mic cu cat numarul partenerilor este mai redus.

Femeile insarcinate in primele trei luni ar fi bine sa isi faca un test pentru detectarea infectiei cu sifilis, dar si a infectiei cu virusul hepatitei B, iar daca exista suspiciuni, se recomanda si investigarea unei posibile infectii cu virusul hepatic C. Gravidele pot, de asemenea, sa faca teste pentru depistarea infectiei cu Chlamydia si Gonoreea inca de la prima vizita in cabinetul medicului ginecolog pentru confirmarea sarcinii.

Preluat de la: csid.ro