În perioada 20-26 aprilie se desfăşoară Săptămâna Europeană a Imunizării, ca parte a unei iniţiative globale pentru conştientizarea beneficiilor vaccinării asupra populaţiei. Pandemia de coronavirus arată, încă o dată, dacă mai era necesar, cât de mult ne costă indisponibilitatea unui vaccin atât din punct de vedere uman – prin vieţile pierdute, invalidităţile temporare sau permanente, cât şi financiar sau social.
Acum putem înţelege cel mai bine că vaccinurile au fost, sunt şi vor fi necesare pentru prevenirea multor boli, sperăm, inclusiv COVID-19.
Vaccinarea, cea mai eficientă metodă pentru prevenirea bolilor infecţioase
Chiar dacă eforturile oamenilor de ştiinţă se îndreaptă acum aproape exclusiv spre dezvoltarea unui vaccin împotriva noului tip de coronavirus, programele obligatorii de vaccinare trebuie să continue. Iar asta dintr-un motiv foarte simplu
<!–
Formul de quiz
–>
„Întreruperea acestor programe va determina acumularea unui număr de persoane susceptibile la boli prevenibile prin vaccinare şi creşterea ameninţărilor unor epidemii prin boli prevenibile prin vaccinare care să se suprapună sau să urmeze pandemiei de COVID-19”, atrage atenţia dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi secretar general al UEMO, organizaţie nonguvernamentală parte a Coaliţiei pentru Vaccinare, care îşi doreşte să evidenţieze beneficiile vaccinării.
Mesajul directorului regional OMS Europa: „Rujeola va apărea din nou dacă nu facem tot ce ne stă în putere pentru a o opri”
„Vaccinarea trebuie menţinută în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a fi eficientă” este mesajul dr. Hans Kluge, Directorul Regional pentru OMS Europa, cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării.
„Trăim printr-o perioadă excepţională, când fiecare dintre noi a fost chemat să prevină răspândirea COVID-19. Situaţia COVID-19 în Regiunea Europeană rămâne foarte îngrijorătoare.
Vreau să profit de ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării pentru a reitera faptul că nu trebuie, mai ales acum, să lăsăm garda jos în ceea ce priveşte imunizarea. Accesul tuturor la vaccinuri ne-a transformat societăţile, dar este un bun public care trebuie menţinut pentru a fi eficient, chiar şi în perioadele dificile. Sistemele noastre de sănătate suprasolicitate nu pot suporta focare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.”
În 2019, rujeola a afectat peste 100.000 de tineri şi bătrâni din Europa
„Acest virus nu a dispărut. Va apărea din nou dacă nu facem tot ce ne stă în putere pentru a o opri”, a subliniat dr. Hans Kluge într-un comunicat.
Imunizarea este crucială pentru atingerea obiectivului de acces universal la îngrijirii de sănătate şi a obiectivelor de dezvoltare durabilă, precum şi o componentă vitală a societăţii noastre, care asigură securitatea sănătăţii în toată regiunea.
„Profit de această ocazie pentru a felicita toate ministerele sănătăţii din această regiune pentru faptul că au răspuns apelului nostru şi a făcut tot posibilul pentru a acorda prioritate imunizării de rutină ca parte a serviciilor de sănătate esenţiale în timpul pandemiei.
De asemenea, mulţumesc cadrelor medicale neobosite şi dedicate să nu lase pe nimeni în urmă în furnizarea de servicii medicale şi de servicii de vaccinare.
Vaccinarea este un drept şi o responsabilitate şi depinde de noi toţi să ne asigurăm că suntem protejaţi împreună”, a concluzionat dr. Hans Kluge, Directorul Regional pentru OMS Europa.
Cum sunt dezvoltate vaccinurile
Variola, singura boală infecţioasă eradicată prin vaccinare în masă
Variola este în prezent singura boală contagioasă eradicată datorită vaccinării în masă. Se estimează că între 300 şi 500 de milioane de oameni au murit din cauza acestei boli mutilante. Ultimul caz de variolă a fost semnalat în Somalia, în 1977, însă boala a fost declarată eradicată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii abia în 1980.
O altă boală virală extrem de contagioasă este poliomielita. Deşi această boală poate fi prevenită prin vaccinare, încă există zone unde aceasta face victime – în special Afganistan, Indonezia, Siria, Pakistan –, din cauza imunităţii scăzute şi a condiţiilor insalubre de viaţă în care trăiesc comunităţile vulnerabile.
Cu toate acestea, programele de vaccinare în masă, derulate în lumea întreagă, au dus la eradicarea a două din cele trei tulpini sălbatice ale virusului.
Preluat de la: csid.ro