Un accident, o căzătură, primirea unei lovituri în zona facială sau pur şi simplu mestecarea unui aliment dur pot provoca ruperea lui, mai ales dacă acesta este deja fisurat. Ce e de făcut? A nu se intra în panică. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, dă amănunte preţioase.
Niciodată nu este un moment potrivit să ţi se rupă un dinte. Indiferent când se întâmplă (acasă, la serviciu, în timpul unui eveniment important, în concediu etc.). Fracturarea unui dinte este un eveniment neplăcut care ne ia prin suprindere şi ne determină să cerem de urgenţă o programare la medicul dentist pentru a rezolva această problemă. În funcţie de gravitatea ei, iată ce metode de tratament pot fi recomandate:
Obturaţia (plomba)
Aceasta este o metodă indicată atunci când se doreşte refacerea conturului natural al dintelui în situaţia în care fractura nu este foarte mare, nu a ajuns la nerv şi a rămas suficient smalţ dentar intact. Plombarea unui dinte este o procedură simplă, care de obicei nu necesită anestezie.
Tratamentul de canal
Această procedură implica scoaterea nervului, dacă acesta a fost afectat, realizarea unei obturaţii de canal corecte şi apoi a obturaţiei coronare (plombei) pentru refacerea conturului natural al dintelui.
„Dacă deteriorarea unui dinte este suficient de mare pentru a expune pulpa – centrul dintelui care conţine nervi şi vase de sânge – bacteriile din gură pot pătrunde acolo producând o infecţie. Dacă dintele este dureros, îşi modifică culoarea sau este sensibil la căldură, pulpa este probabil afectată, iar întârzierea tratamentului de canal va duce la pierderea lui. Tratamentul de canal implică îndepărtarea pulpei moarte, curăţarea rădăcinii canalului şi apoi sigilarea lui. În cele mai multe cazuri, dintele rămas trebuie acoperit cu o coroană”, explică doctor Mihaela Dan.
Faţetele dentare
Acestea sunt folosite când lipsa de smalţ nu este foarte mare, mai ales pentru refacerea integrităţii conturului şi formei dinţilor din faţă.
“Faţeta dentară este recomandată în special dacă un dinte frontal este rupt sau ciobit, pentru a-i reda aspectul întreg şi sănătos. Aceasta este o carcasă subţire care acoperă întreaga faţă a lui, cu o secţiune mai groasă, care înlocuieşte partea ruptă sau slăbită a dintelui tratat. Aplicarea ei presupune şlefuirea uşoară a dintelui, pentru ca faţeta să nu pară mai voluminoasă decât dinţii vecini”, spune specialistul ortodont.
Coroana dentară
Aceasta este necesară atunci când din dinte rămâne prea puţin ţesut sănătos. „În această situaţie se recomandă acoperirea dintelui cu o coroana dentară şi, de cele mai multe ori, şi realizarea unui pivot metalic sau din fibră de sticlă ancorat pe rădăcină”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
Implant dentar
Implantul dentar este necesar în situaţii mai puţin fericite cand dintele nu mai poate fi salvat, iar soluţia cea mai sănătoasă este înlocuirea lui cu un implant dentar (chiar dacă procedura necesită mai mult timp). O altă posibilitate o reprezintă realizarea unei lucrări dentare, însă aceasta presupune şlefuirea dinţilor vecini.
Aşadar, indiferent de cauza care a dus la ruperea unui dinte, vestea bună este că medicul dentist are soluţia pentru a reda zâmbetul şi funcţionalitatea dentară oricărui pacient. În plus, cu excepţia cazurilor în care această problemă apare ca urmare a unui accident, există câteva metode de prevenţie: evitarea alimentelor extrem de dure (cum ar fi gheaţa, grăunţele de popcorn necoapte etc.), încetarea obiceiurilor care pot deteriora dantura, cum ar fi rosul pixurilor sau scrâşnirea dinţilor, precum şi purtarea unei gutiere de protecţie în timpul practicării sporturilor care pot fi periculoase.
<!–
Formul de quiz
–>
Preluat de la: csid.ro