1-TASS-55194297-635faf0c69d71.jpg
Soldații ruși trimiși să participe la războiul din Ucraina ca parte a mobilizării vor avea dreptul de a-și îngheța gratuit celulele germinale în criobănci.

Familiile chemate la serviciul militar în cadrul mobilizării parțiale vor primi gratuit o cotă pentru tratamentul infertilității și depozitarea biomaterialului într-o criobancă, a declarat miercuri Igor Trunov, președintele organizației publice Uniunea Avocaților din Rusia, pentru TASS.

„Ministerul Sănătății al Federației Ruse a determinat posibilitatea acordării unui sprijin financiar de la bugetul federal pentru conservarea și depozitarea gratuită a celulelor germinale pentru cetățenii mobilizați să participe la luptele din Ucraina pentru anii 2022-2024.”

Pe viitor, membrii de familie ai mobilizaților vor putea folosi gratuit biomaterialul congelat.

Amintim că, anterior, familiile persoanelor mobilizate au primit din partea statului rus mai multe cadouri dubioase precum lemne de foc, oi, 50 de kilograme de făină, doi saci cu cartofi ș.a.

În cadrul așa-zisei mobilizări parțiale anunțate de Vladimir Putin la sfârșitul lunii septembrie, potrivit autorităților ruse, au fost chemate circa 300 000 de persoane, deși mulți experți consideră că numărul real a fost mult mai mare.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md