MCZoYXNoPTZlOGFhOTRhZDRmMWE3ZDQ1MGNlYjFiNTM0ZmEwMmNl.thumb_.jpg
Rusia îşi va închide de miercuri până la 1 mai frontierele pentru cetăţenii străini, din cauza pandemiei declanșate de noul coronavirus, cu excepţia rezidenţilor permanenţi în ţară, a anunţă luni guvernul rus.

Potrivit unui comunicat, premierul Mihail Mişustin a avertizat mai mulţi şefi de guverne în legătură cu intrarea în vigoare a acestei măsuri începând de miercuri de la miezul nopţii (marţi 21.00 GMT) cu scopul de a proteja „sănătatea publică” în Rusia, care înregistrează la ora actuală 93 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, scrie AGERPRES.

„Pentru a asigura securitatea statului, a apăra sănătatea publică şi a preveni propagarea infecţiei de coronavirus, guvernul rus a decis să restricţioneze temporar intrarea în Federaţia Rusă a cetăţenilor străini şi apatrizi”, a declarat Mişustin omologilor săi străini.

Diplomaţii şi cetăţenii străini care locuiesc permanent în Rusia nu sunt vizaţi de această măsură, a adăugat el.

Decizia a fost anunţată în timp ce numărul cazurilor înregistrate de bolnavi cu noul coronavirus a trecut de la 63 duminică la 93 luni în Rusia, cei mai mulţi în capitala rusă. Pentru prima oară, cazuri de persoane contaminate pe teritoriul rus şi nu în străinătate, au fost înregistrate la Moscova.

Mai devreme luni, Moscova anunţase închiderea din 21 martie a tuturor şcolilor, lăsând la latitudinea părinţilor alegerea de a-şi retrage copiii din instituţiile de învăţământ.

Toate activităţile extraşcolare vor fi interzise şi o reducere drastică a majorităţii activităţilor publice va fi instituită de marţi din cauza pandemiei.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a invitat de asemenea pe site-ul său persoanele vârstnice şi cele cu risc ridicat „să nu-şi părăsească apartamentele decât în caz de necesitate”.

Referitor la adunările publice, „orice formă de agrement cultural, sportiv sau educativ în aer liber este interzisă. În interiorul clădirilor şi al infrastructurilor, ele trebuie limitate la maximum 50 de persoane”.

„Îi invit pe părinţii copiilor care nu se duc la şcoală să nu meargă în centre comerciale, parcuri şi în orice alt spaţiu public. Închiderea şcolilor nu constituie o vacanţă suplimentară, ci o măsură de izolare voluntară”, scrie primarul pe site-ul său de internet.

Moscova a decis astfel să extindă măsura de autoizolare călătorilor care vin din SUA, Marea Britanie şi din toată Uniunea Europeană, Ucraina şi Belarus. Până acum lista era limitată la ţările asiatice şi cele europene cele mai afectate.

Preluat de la: diez.md