Depositphotos_67826257_L.jpg
Cu toate pregătirile Rusiei din ultimii ani de a-și crește imunitatea în fața unor sancțiuni, efectele se resimt. Astfel, luni 24 ianuarie, rubla a ajuns la minimul ultimilor 14 luni în raport cu dolarul, notează Digi24.

Din noiembrie, de când au apărut primele tensiuni legate de desfășurarea de trupe, moneda rusească s-a depreciat cu aproape 10 la sută, un declin accentuat în acest an. În graficul din imaginile de mai jos se poate vedea evoluția pe termen lung, din 2014, când au apărut sancțiunile pentru ocuparea Crimeei. Rubla este acum la mai puțin de jumătate față de valoarea de atunci.

Deranjul este însă mai larg. Indicele Bursei de la Moscova a pierdut numai luni, într-o singură zi, 6 la sută din valoare. Acțiunile Gazprom și ale băncii de stat au scăzut cu 8 la sută. Din noiembrie, piața de capital moscovită s-a contractat cu 23 la sută.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dat vina pe isteria occidentală și pe contextul global dificil în care se află bursele. Astfel de perioade de scădere sunt urmate de creștere, conform  sursei citate. Însă piețele rusești sunt extrem de volatile.

Sursă foto: depositphotos.com

Preluat de la: diez.md