zdob-si-zdub-1.jpg
Televiziunea Română (TVR) anunță că votul juriului României a fost modificat de organizatorii Eurovision 2022, cele 12 puncte acordate Moldovei fiind atribuite, în fapt, Ucrainei, informează TVR.

Voturile juriului României au fost anunțate de un reprezentant al Eurovision, prezentatorii concursului anunțând că nu s-ar fi reușit conexiunea cu Bucureștiul. TVR, pe de altă parte, susține că reprezentatei României, Eda Marcus, nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele.

„Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, se arată în comunicatul TVR.

Compania mai notează că informația că șase jurii din șase țări au fost descalificate a apărut chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC, în jurul orei 1.0. Totodată, nu s-a dat lista exactă a țărilor.

„Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un «substitut» calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”, se mai subliniază în comunicatul TVR.


Amintim că suspendarea juriului României alături de alte șase țări (Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, San Marino), vine în urma analizei European Broadcasting Union care a identificat anumite tentative de fraudă a voturilor.

Preluat de la: diez.md