pixel.png

Tot mai multe femei aleg să devină mame după vârsta de 30 de ani. Este şi rezultatul celei mai recente statistici americane conform căreia la ora actuală, numărul femeilor de peste 30 de ani care nasc prima oară este mai mare decât al celor cu vârsta între 20 şi 30 de ani. Amânarea maternităţii are mai multe explicaţii: studiul prelungit, cariera, un număr mai mare de relaţii în detrimentul unei singure căsătorii şi lista motivelor poate continua. Însă dacă la 20 de ani, teama de a rămâne însărcinată se poate rezolva prin contracepţie, la peste 35 de ani, dificultatea de a obţine o sarcină poate fi mai greu de tratat.

Singura soluţie pentru a avea copii pe cale naturală, după 44 de ani

“Vârsta este considerată la ora actuală cel mai important factor pentru a prezice şi fertilitatea şi riscurile unei sarcini. Toate celelalte cauze ale infertilităţii, până la un punct, pot fi controlate prin tratament, mai poţi face ceva. Pentru efectele vârstei nu există nicio soluţie eficientă. După 44 de ani, singura opţiune realistă este fertilizarea in vitro cu ovocite donate, de la o donatoare tânără. Se poate face FIV cu succes şi după 45 de ani şi lumea presupune că este vorba de celule proprii. Dar, în cele mai multe cazuri, la aceste vârste, vorbim de tratamente făcute cu donatori. Este singura opţiune după o anumită vârstă”, spune medicul Laura Dracea, unul dintre cei mai buni experţi români în tratamentul infertilităţii.

“Problemele de fertilitate apar, în special, în decada 30-40 de ani. În ultimul timp, asistăm la amânarea concepţiei, multe femei aleg să-şi construiască mai întâi cariera şi lasă sarcina pe locul al doilea. Trebuie ştiut că, după vârsta de 35 de ani, femeile care-şi doresc copii trebuie să-şi efectueze investigaţiile  pentru fertilitate după 6 luni, pentru că  fertilitatea scade intr-un ritm accelerat in mod natural”, spune medicul Ioan Boleac, cu supraspecializare FIV.

<!–

Formul de quiz

–>

“Peste 90 la sută din celulele reproductive de peste 40 de ani au defecte acumulate de-a lungul vieţii. Şi oricât am încerca să le îmbunătăţim, nu avem cum. Şi atunci, va trece mult mai mult timp până să apară sarcina, iar sarcinile vor fi avortate mult mai frecvent. În plus, se elimină foarte multe sarcini fără să se ştie. De exemplu, întârzie 2 – 3 zile menstruaţia; poate fi vorba de o sarcină incipientă pierdută”, adaugă medicul Laura Dracea.

Dacă amânaţi momentul naşterii primului copil după 30 ani, medicii vă sfătuiesc să nu rataţi un control ginecologic amănunţit înainte de concepţie. Este ideal ca acesta să se facă înainte de concepţie pentru a depista şi trata din timp orice eventuală problemă de sănătate. În plus, un simplu test de sânge vă poate oferi informaţii despre rezerva ovariană şi şansele de a obţine o sarcină pe cale naturală.

AMH, testul care oferă informaţii despre rezerva ovariană

“Este esenţială efectuarea testului AMH, o simplă analiză de sânge care se poate recolta în orice perioadă a ciclului menstrual şi care oferă un rezultat rapid. AMH-ul arată care este rezerva ovariană a unei femei. Odată ştiut acest lucru, femeia este înştiinţată de medicul ginecolog ce perioadă de timp mai poate aştepta până să obţină o sarcină. Altfel spus, va şti dacă trebuie să ia rapid hotărârea de a rămâne însărcinată sau dacă acest moment poate fi amânat o anumită perioadă, unul sau doi ani, până când va fi pregătită să facă acest pas”, recomandă dr. Ionela Anghelescu, medic primar ginecolog cu supraspecializare FIV.

Cu cât sarcina se amână mai mult, cu atât scad şansele de a o obţine pe cale naturală. În aceste condiţii, singura soluţie rămâne fertilizarea in vitro, metodă care a împlinit 40 de ani şi prin care s-au născut, şi în România, mii de copii în ultimii 20 de ani.

“Tratamentul cel mai eficient pentru infertilitate este fertilizarea in vitro. Chiar dacă nu sunt posibile şanse de succes de 100% la o încercare, FIV rămâne metoda cu cele mai bune rezultate. Persoanele tinere, sub 35 de ani, reuşesc frecvent de la prima procedură. După 38-40 de ani, calitatea celulelor reproductive scade semnificativ şi este nevoie, de obicei, de mai multe proceduri FIV pentru a obţine o sarcină viabilă. Chiar şi în această situaţie, eficienţa procedurilor FIV este mult mai bună decât în cazul oricărui alt tip de tratament”, explică medicul Laura Dracea.

Specialiştii în tratarea infertilităţii atrag atenţia asupra încă unei situaţii: naşterea unui copil până la 30 de ani nu înseamnă că automat că o a doua sarcină se va obţine mai uşor după 35 de ani.

“E un semn bun dacă a existat o sarcină, deci e un factor bun de prognostic: te gândeşti că, dacă s-a putut o dată, se va putea şi a doua oară. Dar asta nu înseamnă că dacă o femeie a născut primul copil la 20 de ani şi se gândeşte să-l facă pe al doilea la 40 de ani, nu va avea acelaşi dificultăţi ca orice persoană de 40 de ani. Pentru că oricât de bună ar fi fertilitatea iniţială şi oricât de regulat ar fi ciclul menstrual, chiar dacă nu există nicio problemă medicală în antecedente, chiar şi în aceste condiţii, vârsta în sine este un factor de reducere marcantă a fertilităţii”, susţine Dr. Dracea.

În cazul în care o femeie doreşte să amâne o sarcină, o soluţie poate fi recoltarea şi păstrarea ovocitelor. Crioprezervarea se face cu succes şi în România, iar eficienţa acesteia este cu atât mai bună cu cât se face la o vârstă mai tânără. Această procedură se recomandă şi înaintea unor terapii agresive pentru organism precum cele pentru cancer, dacă există risc de insuficienţă ovariană prematură sau înaintea unor tratamente şi intervenţii chirurgicale ce pot afecta ovarele.

Preluat de la: csid.ro