1483633661783.jpg

Grădina Zoologică este locul perfect pentru cei care preferă să petreacă timpul liber în liniște și în armonie cu natura. Aceasta întrunește 160 specii de animale de pe toate continentele și are peste 1000 de exemplare. Pe timp de iarnă animalele necesită o îngrijire deosebită și mai minuțioasă.

Eugeniu Matveev, directorul adjunct al Grădinii Zoologice a spus că e mult mai ușor să întrețină animalele vara, întrucât condițiile climaterice sunt mult mai favorabile. Dar sunt și animale care se simt mult mai bine iarna.

„Sunt animale care iubesc căldura, cum sunt primatele, papagalii, alte păsări. Acestora le sunt create condiții în perioada rece a anului: căldură, lumină, umeditate, hrană. Mai puțin le putem expune, deoarece sunt închise, pentru a nu avea careva probleme de sănătate: să nu răcească, să nu înghețe. Nu toate animalele sunt rezistente la frig. Sunt și alte animale care în perioada rece se simt foarte bine. De exemplu, leopardul zăpezilor, însăși denumirea lui spune ce fel de animal este el și de ce condiții are nevoie. Pe perioada rece el se simte foarte bine, cel mai bine.

O altă problemă pentru ei este atunci când e cald. Dar aici avem niște procedee prin care îi scăpăm de supraîncălzeală: locuri umbrite, apă proaspătă mereu, încăperi cu temperaturi potrivite”, a povestit directorul adjunct al Grădinei Zoologice, Eugeniu Matveev, pentru ZUGO.

Acesta povestește că fiecărui animal îi este acordată o îngrijire specială, în funcție de necesitățile pe care le are specia. Le sunt aduse aproximativ condițiile ca în natură, de unde provin.

Eugeniu meționează că Grădina Zoologică tinde să crească, dar încă nu cunoaște care vor fi următoarele achiziții, întrucât este o procedură complicată.

„În ultima jumătate de an am realizat un contract cu Indonezia de unde am adus trei specii. Cel mai recent a fost adus un leopard de Amur, care este cea mai rară felină din lume. Leopardul încă este într-o perioadă de acomodare. De exemplu, pentru a aduce acest leopard, am lucrat peste 4 ani de zile până am primit permisiune. A fost un efort foarte mare pentru a avea posibilitatea să întreținem acest animal, a spus acesta.

Directorul adjunct spune că pentru ei nu este greu nici o specie pentru a o întreține. Pentru că sunt specialiști profesioniști care au grijă de animale. În Grădina Zoologică lucrează în jur de 60 de oameni care îngrijesc animalele, dar sunt repartizați pe secții. Fiecare își cunoaște lucrul lui și răspunde de sectorul încredințat. „Acest lucru este mai mult un lucru pentru entuziaști. Aici lucrează oameni care într-adevăr iubesc animalele. Aceștea lucrează nu pentru portofel, dar lucrează cu inima, cu sufletul”.

Oamenii care au grijă de animale sunt oameni care lucrează cu inima și se dedică acestui serviciu.

„Pentru urși se pregătesc bârloage speciale încă din toamnă. Iarnă totul se închide și ei cad în hibernare. Noi le oferim vitamine speciale. Leilor le pornim căldura. Urșii sunt hrăniți cu terci, cu fructe, cu carne, depinde de dorința lor. Celelalte animale sunt hrănite cu carne de diverse animale. Nu este un serviciu foarte periculos, dar este interesant. Cu animalele e mult mai ușor, decât cu oamenii să lucrezi”, a povestit îngrijitorul de animale, Alexandru Belinschi.

Grădina Zoologică este cea mai vizitată în luna mai și pe parcursul verii. Directorul adjunct a spus că grădina este deschisă 365 de zile în an, iar numărul vizitatorilor variază în funcție de condițiile climatice.

„Am venit să vedem animalele din Grădina Zoologică, doar că e cam pustie grădina. Sunt aceleași animale de mult timp, nu prea sunt aduse animale noi. Aș dori să mai aducă urși panda, coala, girafe, elefanți, ceva animale mai exotice. Cel mai mult îmi place tigrul alb de la noi din grădină. Vin foarte rar aici, o dată sau două pe an”, a menționat vizitatorul Roman.

Amintim că de curând încă unul din cei 80 de leoparzi de Amur din lume a fost adus la Grădina Zoologică din Chișinău.

Preluat de la: Zugo.md