„Creierul nu funcționează prin repetiție”
Veaceslav este ferm convins că în secolul XXI, când a fost trimisă prima mașină în spațiu, avem telefoane deștepte și inteligența artificială face minuni, școala se conduce după principii demodate. „Creierul nu funcționează prin repetiția tradițională aplicată în prezent în școli. Repetarea e mama cunoștinței – e un concept greșit promovat de școală. Repetiția cum o cunoaștem, nu garantează memorare eficientă.”
„Eu am fost printre cei mai tineri învățători de clase primare din Chișinău și am lucrat 10 ani în calitate de învățător, profesor, psiholog. Acum, odată cu evoluția neuroștiinței avem noi tehnici de predare, mult mai eficiente, dar nevalorificate la potențialul lor maxim. Dacă le-am accepta, eficiența învățământului ar crește de 2-3 ori. E vorba despre scăderea de câteva ori a timpului pentru pregătirea pentru anumite discipline școlare. Ar ieși că felul în care s-ar învăța ar fi total diferit de ceea ce se întâmplă acum.”
Sistemele noastre de învățare sunt imperfecte, ele se axează prea mult pe memorizare, iar cel mai grav este faptul că percepția modului de învățare tradițional a rămas și în companii, crede Veaceslav, de aceea a fost absolut necesară lansarea Codifunului. „Startup-urile sau proiectele care se centrează pe edtech, au la bază două aspecte. Primul dintre acestea este managementul învățământului, care constă în procesul de învățământ și care lucrează pentru școli, axându-se pe gestionarea notelor și relațiile cu părinții. Al doilea aspect ține de managementul conținutului, avem un conținut, e important, ți-l dăm.”
Autorul Codifun crede că aceste proiecte trăiesc cu iluzia că valoarea se află în conținut. Școala nici până acum nu a înțeles că a rămas cu nimic, conținutul s-a devalorizat, „În secolul XXI nu mai avem nevoie de învățarea pe de rost a unui conținut, pentru că el este foarte schimbător, atât de volatil, încât nu merită să investești în acesta. Ceea ce nu înțeleg cei care fac proiecte în edtech și cei care fac educație, e că creierul nu este un hard disk în care poți stoca informații. În doar două săptămâni creierul elimină 90% din informațiile pe care le citim.
Codifun, o alternativă a modalității de învățare
Totuși, dacă Veaceslav ar crede într-o revoluție a educației, aceasta ar putea fi realizată doar de companii, niciodată de sistem sau de stat. Dar din studiile realizate și companiile încă apelează la un învățământ tradițional. „Am decis să le oferim o mână de ajutor, să le oferim o alternativă. Am creat o platformă de smart education, o platformă inteligentă care să găsească o soluție perfectă pentru calificarea viitorilor angajați, dar și recalificarea propriilor angajați.
Codifun, un start-up la care se lucrează de mai bine de doi ani, s-a definitivat ca o platformă care a găsit rețeta de a uni cele mai bune tehnici de învățare pentru a ajuta companiile să pregătească viitorii și actualii angajați pentru recalificare. „Noi încercăm să transmitem ideea că numărul viitorilor angajați va scădea, atâta timp cât natalitatea scade și concurența pe piața resurselor umane e mai aprigă.”
Al doilea mesaj pe care Codifun îl are pentru companii este să-și creeze propriile universități, să nu mai aștepte specialiști de la universitățile private sau de stat. Fie să-și recalifice proprii angajați, cum o fac companiile cu care lucrează platforma, fie să-și creeze academii personale pentru viitorii angajați. „Dacă vor face acest pas, companiile nu vor mai fi nevoite să aștepte ani până când universitățile vor pregăti specialiști calificați, vor fi suficiente – 6 luni de pregătire conform orarului prestabilit de compania în sine.”
Ideea e simplă, dacă un angajator în domeniul economic are nevoie ca angajații săi să cunoască un anumit instrument de calculare, și nu vrea să piardă timp și bani pentru mentorat, elaborează un program de învățare prin animație, grafică, exerciții practice, diagrame, ilustrații care înlocuiesc mentorul tradițional. Într-un final compania economisește resurse financiare și de timp, iar angajații noi vin la muncă deodată instruiți.
„Prin centrul nostru de creație, sprijinim companiile să elaboreze acel conținut, care să fie conform necesităților companiei. Punem accent pe metode inovative de creare și conținut adaptat companiei.” Dacă compania nu are un conținut propriu, Codifun angajează consultanți pentru a-l crea.
Acesta este abia începutul ideilor platformei. Recent, Codifun a lansat ultimele produse pe care au început să le promoveze în aprilie.
Actualmente Codifun are mai multe colaborări frumoase, peste 4000 de utilizatori, care învață în diverse programe. „Am conlucrat cu peste 15 companii, iar echipa din spatele platformei e alcătuită din 10 persoane. Ne-am lansat și în România, primii clienți au început să apară, încet începem să promovăm și conceptul de academie privată pentru companiile mici de training sau lideri locali.”
Pe lângă conceptele promovate pentru companii, Codifun are și accounturi pentru școli și universități, acestea însă, încă nu au fost utilizate. Dat fiind faptul că realizarea unei lecții pentru școli costă aproximativ 100 de euro, platforma nu-și permite deocamdată să realizeze o asemenea investiție, iar sistemul educațional din Moldova nu și-a exprimat interesul pentru idee.
Realizarea unui startup, exclusiv pentru Moldova, este o pierdere de timp
Pentru un startup global, piața din Moldova este una minusculă. „Moldova este un teritoriu perfect pentru a testa un produs, dar dacă îl faci doar pentru Moldova, acesta nu merge. Să creezi startup în Moldova a fost dificil, neavând piață și mentorat. De-abia în ultimii ani au început să apară mai multe mișcări în domeniul startup-urilor, iar acestea sunt cumva centrate în zona Tekwill.”
„Acum, de când ne-am mutat în România eu rămân șocat de posibilitățile financiare pe care le au startup-erii locali. Când noi nu putem atrage pe piața locală nici 10 mii de euro investiții, acolo primești 50 de mii de euro foarte ușor dacă ai un concept viabil. Tinerii de acolo au posibilitatea să participe la evenimente, încep să cunoască bussines angels, au infrastructura asta de generare a investițiilor, la noi ea a început recent sa fie creată.”
Obiectivul Codifun este social. Platforma este printre puținele proiecte din Moldova care câtuși de puțin a putut să aibă și un component social foarte puternic. „Când vorbesc despre componentul social sunt miile de tineri pe care îi instruim prin diverse forme și îi ajutăm. Exemplul ar fi cele 500 de femei instruite în domeniul IT în Moldova, am lansat un asemenea curs în Ucraina și ne pregătim să lansăm un program de instruire și în România pentru 10 mii de femei în domeniul IT pentru că deja am căpătat experiență.”
„CV-urile sunt prea subiective”
Codifun se axează pe trei etape foarte importate: metode inovative de predare, evaluarea și consolidarea cunoștințelor inclusiv prin intermediu inteligenței artificiale. Toate datele se acumulează într-un CV automatizat. Companiile văd cum studiază persoanele și au o informație complexă despre angajații lor. „CV-urile sunt prea subiective, Codifun acumulează toate datele și le transformă în grafice pentru companii, ca angajatorii să înțeleagă dacă viitorului angajat îi place sau nu profesia, dacă a înțeles și asimilat materialul.”
Platforma automatizează procesele legate de învățământ, principala misiune este de a economisi timpul și resursele. „Încercăm să rezolvăm problemele noi, iar în timp ele încetează să mai fie probleme.”
Cu toate că acum lucrurile s-au mai stabilizat, au fost momente în care Veaceslav a vrut să renunțe la toate. „Somnul te motivează să mergi mai departe, te trezești a doua zi și îți dai seama că nu poți face un pas înapoi. Încrederea în proiect este, spre deosebire de afacere,o mică academie în care tu intri și te înveți să-ți modifici produsul la orice modificare a pieței, să înțelegi corect procesele. Startup-ul nu are un model de business deja stabilit, dar îl caută, încercând să valideze unul potrivit.”
„Nu vreau să mă îndrăgostesc de copilul acesta” și planificarea unui Exit
Nu există startup care să nu facă exit, crede autorul Codifun, dar exitul trebuie făcut la momentul potrivit. „Cred că exitul trebuie făcut când startup-ul aduce o valoare de cel puțin 10 milioane de dolari, altfel nu are sens. Exitul va fi, nu vreau să mă îndrăgostesc de copilul acesta, metaforic vorbind.” Veaceslav prevede doar atrageri de investiții în următorii ani, și nu un exit.
Tinerilor, Veceaslav le sugerează să investească în sine. „Tinerii au o perioadă extraordinar de frumoasă, în care nu riscă cu multe aspecte în cazul în care o idee de start-up nu a reușit validarea pieții. Nu au obligațiunile familiei, motiv pentru care își pot investi timpul lor, aceasta fiind și cea mai importantă investiție pe care o pot face. Niciun startup nu necesită bani mulți la etapa inițială până la validare, doar timp. În primul rând tânărul trebuie să fie investitor investind în sine cea mai importantă resursă pe care o are: timpul și după, startup-er.”
Preluat de la: diez.md