pixel.png

Măsurile de relaxare estimate pentru a doua jumătate a lunii mai vor facilita inclusiv revenirea populaţiei în clinicile de medicină ŞI CHIRURGIE estetică pentru reîmprospătarea şi corectarea aspectului fizic. Va fi implementat, însă, un nou protocol şi mai strict decât înainte pentru a proteja sănătatea cadrelor medicale şi a pacienţilor. Medicul chirurg estetician Iancu Morad explică 9 reguli de siguranţă ce vor fi, cu mare probabililitate, implementate de acum înainte.

Testarea personalului şi a pacienţilor

”O măsură excelentă, însă care reprezintă o simplă utopie la momentul actual în România, ar fi aceea de testare zilnică a personalului şi pacienţilor. Este vorba despre testele rapide antigen care identifică prezenţa antigenelor virusului COVID-19 în doar câteva minute. Cum însă acestea nu există pe piaţă, noi, la Luxury Aesthetics am achiziţionat o cantitate mare de teste de anticorpi. Medicii şi personalul medical se vor testa zilnic şi vom recurge la testarea pacienţilor atunci când avem de-a face cu intervenţii de durată precum implanturi de sân, blefaroplastie, implanturi fese sau alte proceduri complexe”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Igienizarea şi dezinfecţia cabinetelor după fiecare pacient

”Este extrem de important ca, după plecarea fiecărui pacient, să fie curăţate suprafeţele atinse folosind dezinfectanţi aprobaţi de Ministerul Sănătăţii. Ar fi, de asemenea, extrem de utilă achiziţionarea unui nebulizator ce sterilizează cabinetul după fiecare pacient în parte sau cel puţin în fiecare zi la sfârşitul programului. Nebulizatorul împrăştie în aer peroxid de hidrogen stabilizat cu molecule de argint şi aerosoli de 3 microni, care elimină în proporţie de 100% toţi viruşii şi bacteriile din încăpere. După 30 de minute cabinetul poate fi folosit din nou, fără nicio problemă”, adaugă Iancu Morad.

<!–

Formul de quiz

–>

Echipamente de protecţie performante pentru personalul medical

Medicii şi personalul medical vor purta echipamente de protecţie performante.

“Este vorba despre măşti de protecţie N95, halate, combinezoane, mănuşi de unică folosinţă, ochelari şi viziere. În plus, trebuie făcut un instructaj pentru ca aceştia să cunoască exact modalităţile corecte de folosire a echipamentului de protecţie”, spune medicul.

Telemedicină şi Digitalizare

“Primul contact cu pacientul pentru informaţiile oficiale nu va mai avea loc în cabinet, în mod clasic, ci prin Skype, Zoom sau alte platforme online ce susţin comunicarea video. În acest mod se reduce complet interacţiunea dintre medic şi pacient, iar în urma discuţiei se va stabili dacă este necesară o deplasare la cabinet pentru o consultaţie medicală completă sau pentru stabilirea unui plan complet de tratament. Introducem şi softuri noi de programare 100% electronică, iar plata tratamentelor va fi făcută prin card sau prin OP”. Totul pentru a scădea la minimum timpul expunerii pacientului şi a cadrelor medicale”, continuă Iancu Morad.

Fără sală de aşteptare

”În noua situaţie vom încerca să eliminăm complet sala de aşteptare… Acest lucru presupune o coordonare exactă a programărilor, iar în cazul în care vor exista timpi de aşteptare vom amplasa  pacienţii să aştepte în sala de aşteptare cu distanţare de 2-3 metri sau chiar în încăperi separate şi ne vom asigura ca această perioadă nu depăşeşte 5-10 minute”, spune medicul Iancu Morad.

Fără reviste, broşuri sau alte obiecte de uz comun

”Dacă în sala de aşteptare se regăseau până acum materiale de citit sau alte obiecte de uz comun, acestea vor fi eliminate. Nu vom mai avea reviste, broşuri cu lista tratamentelor şi procedurilor, toate acestea putând fi consultate, ca şi până acum, online”, explică medicul.

Dezinfectanţi şi echipamente de unică folosinţă

”Vom asigura dezinfectanţi pe bază de alcool, măşti de protecţie, mănuşi de unică folosinţă şi botoşi de polietilenă de unică folosinţă  în toate zonele de primire, de aşteptare, de consultaţie şi tratament. La toaletă, în dreptul dozatoarelor de săpun, vom afişa indicatoare cu regulile de spălare eficienta a mâinilor”, adaugă chirurgul estetician Iancu Morad.

Coşuri de gunoi fără atingere

Pentru a minimiza pe cât posibil suprafeţele din clinică atinse de pacienţi, medici şi angajaţi, Iancu Morad susţine că unităţile va trebui să fie dotate cu coşuri de gunoi ce nu necesită atingere, în toate zonele de recepţie, de aşteptare, de îngrijire a pacienţilor şi la toaletă.

Comunicare vizibilă şi eficientă a noilor reguli

Odată cu reluarea activităţii, în clinici vor fi expuse, în zone cu o vizibilitate crescută, afişe cu noile norme de prevenţie, siguranţă şi distanţare socială.

”Întrucât trăim vremuri noi şi trebuie să învăţăm cu toţii să ne adaptăm unor noi reguli ce ne asigură siguranţa vom avea grijă să afişăm atât la intrarea în clinică, cât şi în sala de aşteptare, informaţii legate de normele de prevenţie şi distanţare socială. Ele trebuie să fie cât mai vizibile, astfel încât să ni se întipărească tuturor în minte”, declară Dr. Iancu Morad.

Preluat de la: csid.ro