09weather-climate-briefing-greece-monday-videoSixteenByNine3000-scaled.jpg
Pompierii italieni au continuat miercuri să lupte cu incendiile din Sicilia, în timp ce temperatura din sudul Italiei a ajuns la aproape 50 de grade Celsius, probabil cea mai ridicată temperatură înregistrată pe continentul European.

Serviciul de informare meteorologică din din regiune a raportat că temperatura a ajuns la 48,8 de grade Celsius miercuri după-amiază. Agenția a precizat, pe pagina sa de Facebook, că este cea mai ridicată temperatură înregistrată de când face astfel de raportări.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe continentul european este de 48 de grade Celsius în 1977 în Atena, informează Euronews.

<!–

–> <!–

–>

Între timp, Spania și Portugalia se pregătesc de un val de caniculă care a făcut deja ravagii în sud-estul Europei, în special în Grecia, și se îndreaptă acum spre Peninsula Iberică.

Un val de caniculă alimentat de aerul fierbinte din Africa de Nord a înghițit părți mari ale regiunii mediteraneene în ultimele zile, contribuind la incendii masive și ucigând zeci de oameni în Italia, Turcia și Algeria.

În Algeria, cel puţin 65 de persoane, între care 28 de militari, şi-au pierdut viaţa în incendiile forestiere care au devastat de luni seara

În Grecia, incendiile uriașe au devastat pădurile timp de o săptămână, distrugând casele și forțând evacuările. Amintim că 25 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) detașați în Grecia pentru stingerea incendiilor de pădure au început ieri misiunea. 

Salvatorii moldoveni au ajuns pe data de 10 august la ora 16.00 în regiunea Prokopion, insula Evia din sudul statului elen, fiind cazați într-o tabără internațională sub egida ofițerilor de legătură greci.

Premierul Portugaliei a avertizat că vremea caniculară crește riscul de incendii de vegetație cu care țara s-a mai confruntat, doar în 2017 peste 100 de oameni fiind uciși.

Agenția de meteorologie din Spania a anunțat că temperaturile vor depăși 44 de grade Celsius în unele zone, până luni.

 

Preluat de la: diez.md