reconstructie-mamara.jpg

Peste 500 de medici, cercetători, psihologi, asistenţi medicali şi medici rezidenţi s-au reunit la Bucureşti în perioada 18-20 mai, pentru ediţie de anul acesta a evenimentului cu tradiţie – Zilele Medicale şi Ştiinţifice ale Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Alex. Trestioreanu”.

Tema evenimentului din acest an, „Tratamentul actual al tumorilor solide”, a fost disecată pe parcursul celor trei zile în cadrul unor serii de sesiuni şi prezentări despre cancerul mamar, cancerul pulmonar, cancerele din sfera digestivă şi ginecologică, îngrijirea paliativă şi suportivă.

8000 de intervenţi realizate anual la IOB

Cu 3,2 milioane de cazuri noi şi 1,7 milioane de decese pe an, cancerul reprezintă a doua cauză importantă de mortalitate în Europa, iar România este printe fruntaşe la acest capitol.

În fiecare an, în ţara noastră sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer şi aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală.

În cadrul Institutului Oncologic Bucureşti se efectuează anual circa 8000 de intervenţii chirurgicale, potrivit informaţiilor furnizate de Prof. Dr. Alexandru Blidaru, şeful secţiei de Chirurgie Oncologică II.

„Din numărul total al intervenţiilor realizate anual la IOB, 3000 sunt făcute în cadrul secţiei de Chirurgie Oncologică II. O treime dintre aceştia o repezintă operaţiile de cancer mamar”, explică Prof. Dr. Alexandru Blidaru.


Reconstrucţia mamară folosind ţesuturi proprii

Sonia Fertsch, medic rezident la spitalul Sana Gerresheim din Düsseldorf, a vorbit despre reconstrucţia mamară folosind ţesuturi proprii (lambouri), tehnică puţin cunoscută la noi în ţară.

Acest tip de reconstrucţie mamară foloseşte piele, ţesut adipos şi muschi proprii recoltate, de obicei, de pe abdomenul sau spatele pacientei şi din care se modelează, apoi, noul sân.

„Reconstrucţia mamară cu lambouri tisulare este încă destul de costisitoare, cam de 5 ori mai scumpă decât implantul mamar. Costurile sunt cauzate de faptul că ai nevoie de trei chirurgi la o singură operaţie, care să selecteze zona de ţesut de pe abdomen, apoi să o modeleze pentru a arăta cât mai aproape de sânul natural. Însă, sunt multe paciente care preferă această variantă pentru ca este mult mai naturală. Nu au un obiect străin în corpul lor, este tot propriul lor ţesut adipos şi epitelial”, explică dr. Sonia Fertsch.

În jur de 300 de operaţii de reconstrucţie mamară folosind lambouri tisulare se realizează pe an la spitalul Sana Gerresheim din Düsseldorf, Germania.

Printre invitaţii străini s-au numărat şi doctorii de la spitalul Acibadem, Istanbul, care au împărtăşit din experienţa lor în chirurgie intervenţională, chirurgie video, o chirurgie specifică metastazelor hepatice de ultimă oră, procedură care la noi nu poate fi făcută.

Preluat de la: Csid.ro