My-Post-4.jpeg
Când la Chișinău s-a deschis Vinopizza, l-am asemănat imediat cu localul meu preferat din Miskolc, orașul din Ungaria unde am trăit timp de doi ani, iar într-o seară, mi-am convins colegii să mergem să-i încercăm potențialul. Am gustat, prin urmare, două tipuri de pizzete și șase tipuri de pizza, acompaniate de două vinuri despre care, ca și în cazul pizzei, am descoperit o istorie interesantă. Îți povestim mai jos despre experiența noastră și cum colegii mei, care anterior nu înțelegeau gustul combinației dintre ton și ceapă, au ajuns să se îndrăgostească de pizza cu ton de la Vinopizza.

După câțiva ani sau poate chiar și mai devreme după ce te stabilești într-un oraș nou, și mai ales dacă ești o persoană activă social și obișnuiești să mănânci mai mult pe afară, vine un moment când ești în căutarea unor locuri care să-ți acompanieze rutinele zilnice săptămânale. Un moment în care vrei să știi sigur de unde cumperi pâine, de unde îți iei dimineața cafeaua, unde vei mânca o zeamă după o noapte furtunoasă, unde vei bea vinul de vineri seara sau pe ce scaun din parc îți vei răcori mintea, acolo unde nu e nici prea soare, nici prea umbră. Și odată cu găsirea acestor locuri, ele se lasă rar înlocuite pentru aceste obiceiuri specifice.

Când eram studentă peste hotare, în orașul unde învățam, apăruse un local cu pizza. Se numea cu un nume lung unguresc, dar abordarea unică pe care am descoperit-o acolo l-a transformat pentru mine și prietenii apropiați în the pizza place. Acolo pentru prima oară am gustat pizza în bucăți dreptunghiulare, care era deosebită pentru calitatea excepțională a blatului, dar și pentru combinațiile extrem de interesante de deasupra. Punem asta lângă un vin de calitate, o bere artizanală autentică sau poate o cafea dimineața și restaurantul a devenit în scurt timp unul dintre „acele” localuri.

Recunosc că nostalgia, pe lângă curiozitate, a fost unul dintre motivele pentru care am vrut să încerc atât de mult pizza de aici. Să începem!

<!–

–> <!–

–>

Unde e și cum funcționează?

Localul e deschis la Chișinău cam de vreo două luni. Se află într-o zonă cum nu se poate mai activă. Casa Presei cu oficiile mișunând de oameni, liceul „Gheorghe Asachi” cu clasele și holurile pline de elevi și multe alte instituții și centre aflate la intersecția străzilor 31 August și A. Pușkin, unde probabil ajungi cel puțin o dată pe zi dacă lucrezi sau locuiești în centrul capitalei. Interiorul e foarte spațios și găsești colțuri unde poți să te simți în intimitate, chiar dacă ai și sentimentul de căldură a unei case unde te întâlnești cu cei apropiați. Faptul că e la al doilea etaj îi adaugă un pic de colorit urban, oferind totodată o vedere interesantă.

Dacă mergi la Vinopizza, nu te grăbi să te așezi. Îți poți selecta locul, dar imediat după asta, mergi la vitrină, unde vei vedea toate tipurile de pizza disponibile și tot acolo vei face comanda. Prețurile sunt afișate pe cartoane în dreptul fiecărui tip de pizza și este calculat per 100 de grame. Astfel, vei indica persoanei care te servește cam cât de mare trebuie să fie bucata pe care o vrei. După ce ai făcut comanda, în dreapta ai barul cu vinuri, bere, cafea, ceai sau băuturi răcoritoare. Alege ceva și de acolo dacă vrei și apoi poți achita comanda, cash sau cu cardul. Dacă ai noroc și nu e mare aglomerație, comanda îți va fi servită în doar câteva minute. O vei primi pe o tavă și apoi ești gata să o savurezi la locul ales. După ce ai finalizat însă, strânge totul pe tavă și aruncă resturile în unul dintre coșurile de gunoi special amenajate. Asta e politica localului; personalul va aprecia respectarea acesteia.

De ce e atât de diferită pizza de aici?

Administratorul localului ne-a dat trei motive: subțire, crocantă, ingrediente de la companii de acasă. Avantajul că poți gusta mai multe tipuri de pizza la o masă e evident. Administratorul ne-a mai spus că, actualmente, cele mai cumpărate sunt cea cu cașcaval și Capricciosa, dar cele mai interesante și curioase sunt cea cu cartofi și cea cu legume coapte. Pe viitor, sunt tentați să diversifice și mai mult. Astfel, am putea găsi în curând pizza cu creveți, cu fructe de mare sau cu cârnăciori.

Despre pizza și combinațiile unice în oraș

Meniul are actualmente în jur de 12 tipuri de pizza, însă datorită conceptului localului de a servi mereu pizza proaspătă, dar și în funcție de fluxul consumatorilor, ați putea găsi doar câteva disponibile. Întrebați bucătarul în cazul în care doriți ceva specific care nu e la vitrină, s-ar putea să fie în cuptor.

Acum vă spunem ce am gustat noi.

# Pizzetele

Administratorii se mândresc cu un tip de pizza nou, comod pentru snackurile din timpul zilei, dar și ca însoțitor la degustațiile de vin. Localul are disponibile trei tipuri de astfel de pizzete: simple, cu rozmarin (5 lei bucata), cu sos de roșii (7 lei bucata) și cu sos de roșii și mozzarella (10 lei bucata).

Pizzetele sunt moi și pufoase, spre deosebire de pizza, iar combinațiile simple care le însoțesc te îndeamnă să-ți amintești de gustul autentic al mâncării făcute acasă, cu ingrediente puține și simple, dar aromate și intense în același timp.

# Pizza cu cartofi (Patate) – 16 lei pentru 100 de grame

Uau! Ce descoperire. Cartofii sunt copți cu rozmarin, iar în combinație cu blatul subțire și crocant lasă o senzație gustativă nouă, chiar dacă cartofii ne sunt atât de cunoscuți în atâtea alte tipuri de mâncare.

# Pizza cu cașcaval (4 Formaggi) – 33 de lei pentru 100 de grame

Deși acest tip de pizza îți poate părea mai obișnuit pentru că probabil l-ai mai încercat anterior, diferența o fac cașcavalurile produse acasă, proaspete, care, puse pe blatul deja descris anterior, fac o combinație delicioasă. Tipul ăsta de pizza poți să-l încerci și pentru că e din categoria celor clasice, dacă ai nevoie de mai mult timp pentru acomodare la un tip de pizza nou.

# Pizza cu salam picant (Diavola) – 24 de lei pentru 100 de grame

Încă un tip din categoria celor clasice, pizza Diavola e probabil cea mai condimentată din meniu, dar nu atât de mult pe cât spune numele. E gătită la un nivel moderat de iute, așa că dacă acesta e gustul pe care-l cauți într-o pizza, îl vei găsi în Diavola de la Vinopizza.

Top 3

# Pizza cu roșii și brânză (Caprese) – 20 de lei pentru 100 de grame

Prospețime – cam așa pot să descriu gustul acestui tip de pizza. Am să mă repet, dar faptul că ingredientele sunt proaspete adaugă tare mult pe scala calității fiecărui tip de pizza gătit aici. Caprese e pentru cinele ușoare, când vrei să aduci un pic de primăvară pe limbă, dar și în suflet.

Aceasta a fost și una dintre preferatele mele, locul 3.

# Pizza cu ton și ceapă roșie (Tonno e Cipolla) – 25 de lei pentru 100 de grame

Locul 2 în topul meu e pur și simplu fantastic. A stârnit și cele mai multe discuții la masa noastră, și asta pentru că unii dintre colegii mei nu obișnuiau să înțeleagă până acum combinația ton-ceapă. Fie ceapa era prea crudă și iute, fie tonul nu-și găsea locul în amestec, spuneau ei. Am încercat să înțelegem cum au reușit cei de la Vinopizza să le combine într-un mod în care și celor sceptici să le placă, dar am renunțat și am înfulecat toate bucățile, chiar dacă nu mai eram deja flămânzi. 

# Pizza cu legume coapte (Peperonata și Vegetariană) – 15 lei pentru 100 de grame 

Locul 1 e pur și simplu genial. Recunosc că deja motivul pentru care mă întorc la Vinopizza e anume acest tip de pizza. Există versiunea cu ardei copți, dar și versiunea cu mai multe legume coapte (ciuperci, vinete, dovlecei, ardei). Toate combinate și cu cașcaval. Gustul e atât de memorabil, încât te poți trezi în mijlocul nopții cu poftă de acea pizza.

Despre vin. Pizzerie, vinotecă sau ambele?

E adevărat că, în prima parte a recenziei noastre, am vorbit doar despre pizza. Însă Vinopizza e și despre vin. „De mai mult timp, am vrut să dedicăm un local vinurilor bune, însă asocierea cu pizza ni s-a părut și mai interesantă”, ne-a povestit administratorul localului. Povestea specială cu vinurile e că meniul de vinuri a fost special conceput pentru local de către someliera Irina Staheeva. „Nu întâlnim vinuri de masă care se găsesc oriunde. Găsim vinuri mai speciale, vinuri care se asociază bine cu ingredientele pe care le folosim la pregătirea pizzei. Este o carte de vinuri care ajută consumatorul să aibă o experiență gastronomică desăvârșită.”

Administratorul ne-a mai spus că Vinopizza nu e o vinotecă, dar nici o pizzerie, e pur și simplu un alt concept de local, diferit, care îmbină aceste două elemente.

Noi am ales să combinăm pizza cu Fumé Blanc de la Crama Mircești și „Viorica” de la GOGU Winery. Producătorii pe care îi găsiți acum în cartea de vinuri sunt Gitana Winery, Fautor, Novak Winery, GOGU Winery, Crama Mircești, VINUM estate, TE WA Wines, Carpe Diem, I’M Winery, Asconi Winery.

Pe lângă topul realizat mai sus, pentru care am revenit deja de câteva ori în local, pot spune cu siguranță că am găsit pentru mine un nou loc pe care să-l numesc the pizza place.

Mai multe detalii puteți vedea pe pagina de Facebook Vinopizza.

De asemenea, Vinopizza livrează pe iFood.

Preluat de la: diez.md