cocostarci.jpg

Anul acesta în Republica Moldova nu se desfășoară doar recensământul populației și al locuințelor, ci și cel al cuiburilor de cocostârci. Ornitologa Silvia Ursul ne-a ajutat să înțelegem de ce e importantă activitatea și cum putem participa.

Potrivit specialistei, un astfel de recensământ ne ajută să evaluăm efectivul populației naționale de cocostârc. În vara anului 2024 la nivel global are loc recensământul acestei specii, iar țările din arealul ei de răspândire sunt rugate să numere și să evalueze populațiile naționale. Informațiile adunate la nivel național vor contribui semnificativ la înțelegerea situației la nivel global. Recensământul internațional al cocostârcului are loc o dată la 10 ani și oferă ornitologilor o oportunitate unică de a actualiza datele referitoare la specie: numărul de indivizi, răspândirea, amenințările și presiunile cu care se confruntă, care pot varia de la o zonă la alta.

În 2017 în Republica Moldova s-a desfășurat un astfel de recensământ ca exercițiu pentru recensămintele viitoare. La fel, acest exercițiu a fost și un proiect-pilot.

Ulterior, în 2019, a avut loc încă un recensământ al coscostârcilor din țară, care a fost desfășurat de ornitologi, pentru că aceștia nu cunoșteau cu precizie când va fi realizat cel internațional. Atunci a fost înregistrat un număr de aproximativ 450 de cuiburi de cocostârci pe teritoriul Moldovei. Circa 75 % dintre acestea erau ocupate de cupluri sau de familii, ceea ce reprezintă populația cuibăritoare cunoscută. Totuși, există posibilitatea ca unele cuiburi să nu fi fost înregistrate, ceea ce ar putea însemna că numărul lor real este mai mare. În afară de populația cuibăritoare, există și indivizi care nu se reproduc, însă numărul lor nu este cunoscut în mod precis în acest moment.

În cazul în care ai văzut un cuib de cocostârci în localitatea ta, poți să-l împărtășești prin participarea la Recensământul cuiburilor de cocostârci din Republica Moldova.

# Accesează formularul de înregistrare.

# Completează toate câmpurile cu informații despre numele tău, localizarea exactă a cuibului pe hartă, starea cuibului, suportul pe care se află și numărul de pui observați (o informație crucială).

# Încarcă o fotografie recentă a cuibului observat.

# Apasă butonul Submit.

# Verifică-ți căsuța poștală pentru a primi e-mailul de confirmare a contribuției tale.

Dacă urmezi toți pașii, cuibul tău va fi adăugat pe Harta digitală a recensământului.

De pe site-ul Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii aflăm că scăderea sau creșterea cocostârcului alb reprezintă un indicator important al calității mediului în care trăim cu toții, pentru că arată schimbări importante în calitatea ecosistemelor în care trăiește, a apelor, a solurilor, a aerului etc.

Din acest motiv, recensămintele mondiale, desfășurate cu regularitate o dată la 10 ani, au rolul de a detecta schimbări și a înțelege unde putem interveni. Prin urmare, este foarte important ca fiecare țară să știe unde și câți cocostârci sunt și să dețină informații cât mai precise, iar participarea comunităților locale este deosebit de importantă pentru a asigura un studiu calitativ, deoarece ele sunt cele care-și cunosc bine zona (în acest caz, satul natal). De aceea, orice persoană, indiferent de vârstă sau de ocupație, este binevenită să comunice prezența cuiburilor de cocostârci în localitatea proprie.

Răspândit pe teritoriul a 54 de țări din Europa, Africa de Nord și Asia, cocostârcul alb este o specie foarte bine cunoscută și ușor de observat. Datorită acestui fapt, recensământul cocostârcului este unul dintre cele mai vechi programe de monitorizare.

În 2022, una dintre cauzele decesului cocostârcilor din Moldova au devenit liniile electrice. Aici puteți citi mai mult despre asta.

Preluat de la: diez.md