pixel.png

Dacă nu eşti familiarizată cu cicoarea, probabil nu cunoşti beneficiile pentru sănătate pe care le are rădăcina acestei plante. Cicoarea este o floare de culoare albastră, din familia păpădiei, care se foloseşte în medicină încă din antichitate. De cele mai multe ori se consumă prăjită sau măcinată şi este alternativa ideală a cafelei. Dacă ţi-a stârnit interesul, îţi prezentăm trei beneficii ale rădăcinii de cicoare pe care le are asupra sănătăţii.

Îmbunătăţeşte sănătatea tractului gastrointestinal

Cicoarea este una dintre principalele surse de insulină, o fibră cunoscută pentru proprietăţile sare prebiotice. Mai exact, prebioticele servesc ca hrană pentru bacteriile bune care se regăsesc în tractul gastrointestinal şi sunt asociate cu o digestie sănătoasă, sunt antiinflamatorii, întăresc imunitatea şi îmbunătăţesc dispoziţia. De asemenea, prebioticele accelerează absorbţia nutrienţilor necesari precum calciu şi magneziu. Un alt beneficiu din punct de vedere digestiv este capacitatea de a ameliora constipaţia, care afectează 30% din populaţie. În urma nui studiu s-a descoperit că cicoarea ajută la îmbunătăţirea funcţiei digestive şi eliminarea frecventă fără a rezulta diaree.

Reglează glicemia

Rădăcina de cicoare ajută la reglarea glicemiei şi a nivelului de insulină şi uşurează controlul diabetului. În urma unui studiu la care au luat parte femei care sufereau de diabet de tip 2, acestea au fost împărţite în două grupe. Uneia dintre grupe i s-a administrat zilnic insulină, în timp ce pentru a doua grupă s-a administrat un tratament placebo. Femeile cărora li s-a administrat insulina le-a crescut nivelul de antioxidanţi din sânge, au redus din greutate şi HbA1c, o unitate de măsură a glicemiei.

<!–

Formul de quiz

–>

Conţine antioxidanţi

Pe lângă vitamine, minerale şi fibre, rădăcina de cicoare conţine diferite tipuri de antioxidanţi, inclusiv cei cunoscuţi pentru reducerea inflamaţiilor şi protejarea arterelor. În urma unui studiu realizat pe animale, s-a demonstrat că antioxidanţii care se regăsesc în cicoare protejează ficatul.

Dacă plănuieşti să încerci rădăcina de cicoare, o poţi adăuga în cafea sau chiar poţi înlocui cafeaua cu această băutură, dar nu exagera cu cantităţile. Consumul de rădăcină de cicoare în exces poate duce la efecte adverse precum absorbţia în exces a calciului, scăderea glicemiei, sângerări abundente la menstruaţie sau avort în cazul femeilor însărcinate.

Preluat de la: csid.ro