putin-hitler.jpg
Rada Supremă a Ucrainei a introdus cuvântul „rașâzm” în legislație prin adoptarea unei rezoluții „Cu privire la utilizarea de către regimul politic al Federației Ruse a ideologiei rașâzmului, condamnând principiile și practicile rașâzmului ca fiind totalitare și mizantropice”.

Deputații din Rada Supremă au adunat definiții și caracteristici ale actualelor autorități ruse, date atât de istorici, publiciști și culturologi ucraineni, cât și occidentali, în încercarea de a explica științific acest fenomen și le-au redus la concluzia că „rașâzm este un fascism rusesc modern, transmite serviciul ucrainean al BBC.

„Războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a dezvăluit lumii adevărata esență a regimului politic al lui Putin ca o dictatură neoimperială, totalitară, care urmează cele mai rele practici ale trecutului și întruchipează ideile fascismului și național-socialismului într-o versiune modernă a fascismului rusesc «rașâzm»”, se arată în nota explicativă a rezoluției.

Parlamentarii ucraineni speră că documentul lor va permite, în cele din urmă, o abordare unitară a instituțiilor internaționale față de politica rusă, care a devenit o justificare pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

Acest termen de „rașâzm” este adesea folosit pentru a descrie regimul politic care a caracterizat Rusia la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea. În denumirea sa combină două cuvinte – „Rusia” și „fascism”. De asemenea, se folosește și termenul „fascism rusesc”.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md