Puţini sunt norocoşii care nu răcesc sau nu se confruntă cu stări febrile, cu amigdale inflamate şi nas înfundat, mai ales în sezonul rece. Toţi ceilalţi ghinionişti întâmpină, în plus, şi misterul: răceală sau gripă? Va trece de la sine, doar cu o supă de pui şi alte câteva remedii naturiste sau trebuie să te lupţi cu medicamente serioase pentru că, altfel, nu îţi va trece niciodată şi, mai mult, eşti supus deteriorării stării tale generale de sănătate?
Ca o primă premisă, trebuie să ştii că este foarte important să faci diferenţa între gripă şi răceală măcar pentru simplul motiv că o formă mai severă de gripă are puterea să nască complicaţii grave, cum ar fi pneumonia sau chiar moartea.
Gripa trebuie tratată în primele 48 de ore de la confirmarea simptomelor! Iar medicamentele antivirale sunt cele mai bune pentru a reduce timpul în care eşti bolnav.
Semnele de recunoaştere: gripă versus răceală
1. Gripă – starea de oboseală poate dura mai multe săptămâni
Când ai gripă, cel mai probabil în starea iniţială vei simţi un disconfort cauzat de o stare permanentă de oboseală. Vei resimţi durere musculară, iar slăbiciunea întregului organism va dura cel mai probabil până la 3 săptămâni – sau chiar mai mult, în funcţie de vârstă sau de afecţiuni suplimentare, cum ar fi boli cronice, sistem imunitar slăbit.
Daca e răceală, nu ar trebui să te simţi rău mai mult de câteva zile.
2. Răceala şi gripa: ambele pot provoca dureri de cap
O durere de cap nu este un indicator fiabil pentru gripă deoarece o răceală poate provoca dureri de cap, de asemenea. Cu precizarea că, de obicei, toate simptomele, inclusiv durerea de cap, sunt ceva mai blânde în cazul unei simple răceli.
3. Tuse: semn şi al răcelii, şi al gripei
Pentru că atât răceala, cât şi gripa sunt boli care afectează căile respiratorii, ambele pot provoca tuse.
Pneumonia este o complicaţie a gripei aşa că nu ezita să mergi la un medic sau măcar să-l suni dacă ai o tuse persistentă, febră mai mare de 102 grade, frisoane, dificultăţi în respiraţie, dureri în piept, tuse cu expectoraţii sau tuse sângeroasă.
4. Dureri de urechi – anunţă şi gripa, şi răceala
Răceala şi gripa pot cauza – ambele – dureri de urechi deoarece irită tubul lui Eustachio care conectează gâtul la sistemul auditiv. Vei simţi senzaţia specifică unor mici inflamaţii, ardere sau durere surdă.
Durerile de ureche legate de gripă sau de răceală trec, în cele mai multe cazuri, de la sine.
Dacă ai constatat că durerea de ureche se menţine pe o perioadă mai lungă de timp sau simţi dintr-o dată o durere bruscă, puternică, cel mai indicat este să consulţi un medic. Este posibil să fi dezvoltat o infecţie la nivelul urechii ce are nevoie de tratament pentru vindecare.
5. Răceala începe cu durere în gât
Cele mai multe răceli încep cu o durere în gât pentru una sau două zile. Nasul înfundat este, de asemenea, un simptom comun în timp ce gâtul inflamat este mai degrabă un semn al gripei. Apoi, în cazul gripei, durerea în gât este însoţită de oboseală şi alte simptome (stare febrilă, lispă totală de energie, strănut) concomitent.
6. Infecţiile sinusurilor, consecinţe ale gripei şi ale răcelii
Atât răceala cât şi gripa pot genera infecţii ale sinusurilor ce sunt marcate de o durere profundă şi constantă în zona pomeţilor, frunţii sau de-a lungul nasului. Durerea se agravează odată cu mişcări bruşte ale capului.
Indiferent cu care dintre ele te confrunţi, găseşte echilibrul perfect pentru tratarea lor şi nu recurge la tratamente prea puternice atunci când este răceală sau prea slabe atunci când este gripă.
Preluat de la: Csid.ro