Vadim-Ghirda.jpg
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în această dimineață că Rusia începe o „operațiune specială” în Ucraina: „Vom depune eforturi pentru demilitarizarea Ucrainei. NATO îi sprijină pe neonaziștii ucraineni care nu îi vor ierta niciodată pe locuitorii din Crimeea pentru alegerea lor și vor veni în Crimeea. Acțiunile noastre sunt de autoapărare împotriva amenințărilor.”

Deja la ora cinci dimineața, locuitorii mai multor orașe din Ucraina, în special Kiev, Harkiv, Berdeansk, Odesa, Mariupol, Jâtomâr, Borâspil, au raportat pe rețelele de socializare despre sunetele exploziilor și împușcăturilor.

După aceea, președintele Volodâmâr Zelensky a anunțat introducerea legii marțiale în toată țara: „ Lucrăm, lucrează armata, lucrează întreg sectorul de securitate și apărare. Eu, Consiliul de Securitate și Apărare Națională, Cabinetul de Miniștri, voi fi mereu în legătură cu dumneavoastră. Voi lua legătura din nou în curând.”

Ministrul Infrastructurii a spus că spațiul aerian de deasupra Ucrainei a fost închis.

Autoritățile de la Kiev și Harkov au anunțat despre această amenințare și au îndemnat localnicii să nu-și părăsească casele.

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că „trupele ruse lovesc doar infrastructura militară a Ucrainei și că nu există nicio amenințare pentru populația civilă”.

Totodată, presa din Ucraina anunță că, în urma bombardamentelor în republica separatistă Donețk, o femeia a fost rănită.

Președinta Republicii Moldova a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață, începând cu ora 8.0, ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu situația din Ucraina.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe din Moldova

„În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat”, se arată în comunicatul ministerului.

MAEIE a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa.

„Recomandăm în context, verificarea cu regularitate a alertelor de călătorie emise de către minister, inclusiv pe canalul Telegram MAEIExplică, sau contactarea Ambasadei Republicii Moldova la Kiev, Consulatul Republicii Moldova la Odesa sau Centrul de Apel al MAEIE.”

Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):
Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: [email protected],
Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: [email protected]

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: [email protected]

 

Pe 23 februarie, sera, Ucraina a declarat stare de urgență pentru 30 de zile.


Amintim că pe 21 februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Lugansk și Donețk.

E de menționat că în contextul acestor declarații, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a convocat Consiliul Național de Securitate al țării.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special, să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți AICI cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Reacția autorităților din Moldova

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că „Republica Moldova pledează ferm pentru necesitatea dezescaladării tensiunilor actuale, printr-un efort coordonat și prin identificarea unor soluții diplomatice. Totodată, reiterăm și pe această cale susținerea plenară pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în granițele recunoscute la nivel internațional.”

Pe 14 februarie, în contextul situației din Ucraina, Maia Sandu declarase că: „Tensionarea situației la frontiera țării vecine prietene ne îngrijorează profund. Împreună cu Guvernul și Parlamentul, examinăm scenariile de dezvoltare a crizei și evaluăm riscurile pe care le prezintă acestea. Prioritatea statului nostru este viața și siguranța oamenilor noștri. În asemenea momente, trebuie să rămânem solidari și uniți. Vă îndemn să nu ne lăsăm manipulați de propaganda care cultivă dezbinarea, să nu permitem urii să prindă rădăcini în societatea noastră. Indiferent de limba pe care o vorbim, de preferințele noastre politice, suntem cu toții cetățenii Republicii Moldova. Sper că tensiunile din regiune vor fi gestionate prin dialog și negocieri diplomatice pentru că noi știm cât de mare e prețul războiului. E un preț pe care nicio țară nu trebuie să-l plătească. Pacea e garanția viitorului regiunii și al țării noastre”, a declarat Maia Sandu.”

Preluat de la: diez.md