Ce nu suportăm noi, femeile, pentru a ne menţine chipul tânăr? Tratamentele faciale au evoluat de la proceduri laser, peelinguri chimice, fillere cu acid hialuronic sau injecţii cu diverse cocktailuri cu substanţe care ajută pielea din interior. Însă una dintre cele mai eficiente şi cu efecte adverse minime este “terapia vampir”, deoarece foloseşte sângele propriu al pacientului, recoltat printr-o simplă puncţie venoasă de la nivelul antebraţului,. Am vorbit despre beneficiile, paşii rezultate, dar şi care sunt contraindicaţiile PRP cu dr. Roxana Cârnaru, medic specialist dermato-venerologie.
PRP: ce este?
PRP (platelet-rich plasma= plasma îmbogăţită cu trombocite) este plasmă concentrată obţinută prin centrifugarea sângelui venos, care are un conţinut foarte bogat în trombocite şi factori de creştere, ce se injectează în ţesutul cutanat. Prin injectare, trombocitele eliberează factori de creştere care stimulează proliferarea celulelor locale, care la rândul lor stimulează regenerarea şi rejuvenarea pielii. Acesta terapie stimulează fibroblastul, celulă direct responsabilă de producerea de colagen. Colagenul este substanţă care conferă pielii un aspect tânăr. Odată cu îmbătrînirea, sinteza de colagen scade, ducând la apariţia sau la accentuarea ridurilor şi, totodată, la modificarea structurală a pielii, care îşi pierde elasticitatea şi se atrofiază. Astfel, terapia cu PRP, poate contracara acest lucru. Un alt beneficiu pentru tratamentul PRP este acela de a stimula celulele stem precursoare ale celulelor adipoase conferind astfel volum feţei.
În acest fel, pacientul beneficiază de un produs 100% propriu, care este ideal pentru cei care nu doresc utilizarea de substanţe de natură exogenă şi care stimulează propriul organism să revină la funcţiile normale: regenerarea celulară, producerea de colagen, oxigenarea tisulară şi stimularea creşterii firelor de păr.
Persoanele care vor să-şi folosească propriile resurse de regenerare, fără risc de alergie sau de a face infecţii, pentru obţinerea unor rezultate cât mai naturale şi cu menţinerea proprietăţilor de elasticitate, fermitate şi strălucire a pielii pe termen lung pot beneficia de o astfel de terapie.
<!–
Formul de quiz
–>
PRP: beneficii
Printre acestea se numără: îmbunătăţeşte aspectul şi textura pielii, îmbunătăţeşte elasticitatea cutanată, reduce ridurile fine, diminuează hiperpigmentările cutanate, reactivează sinteza naturală de acid hialuronic şi collagen, reduce semnele de foto şi cronoîmbătrânire (efect anti-aging la nivelul feţei, decolteului, mâinilor), diminuează porii şi reduce seboreea facial, reduce cicatricile (post-acnee, traumatice sau post-chirurgicale), reduce vergeturile, îmbunătăţeşte microcirculaţia scalpului, crescând imunitatea acestuia (creşte rata metabolismului celular şi inhibă creşterea bacteriilor patogene şi a fungilor), reduce pierderea firelor de păr, întăreşte foliculul pilos, îmbunătăţeşte stuctura firului de păr, normalizează funcţionarea glandei sebacee.
Rejuvenarea cutanată este obţinută încă de la primul ciclu de şedinţe, iar efectul durează până la 2 ani. Terapia “vampir” se poate asocia şi cu alte proceduri estetice nechirurgicale sau chirurgicale de rejuvenare facială: microneedling, peeling şi altele.
PRP: indicaţii
Această terapie are următoarele indicaţii: foto şi cronoîmbătrânire, leziuni acneiforme şi cicatrici post-acnee, melismă, cearcăne, celulită, vergeturi, păr uscat, subţire, fragil, seboreea scalpului, alopecie (areată, difuză, androgenică).
Se recomandă în medie 3-4 şedinţe la un interval de 3 săptămâni, cu repetare la 6 luni sau 1 an de zile, în funcţie de necesităţile pacientului (3-6 şedinţe/an).
Pentru îmbunătăţirea texturii pielii, riduri sau cicatrici sunt necesare minim 3 şedinte la distanţă de maxim 1 lună.
Pentru căderea părului (alopecie difuză) planul terapeutic se stabileşte în funcţie de particularităţile cazului. Rezultatele încep să se observe după prima lună de tratament şi se îmbunătăţesc după următoarele şedinţe.
PRP: paşii tratamentului
Cu trei zile înaintea şedinţei se recomandă hidratare intensă cu apă, sucuri naturale şi o dietă bazată pe fructe şi legume, fără ciocolată, prăjeli sau alcool şi nu se recomandă ingestia de mâncare patru ore înaintea şedinţei de PRP.
Tratamentul este personalizat, însă paşii comuni sunt următorii:
Se curăţă bine pielea ce urmează să fie tratată cu un produs de curăţare, potrivit tipului de piele. Pentru un efect optim, este recomandat să se îndepărteze celulele moarte ale stratului cornos cu un produs exfoliant sau scrub (peeling, microdermabraziune) înainte de tratamentul cu PRP.
Apoi se îndepărtează orice rest de demachiant şi se şterge pielea cu o loţiune tonică antiseptic, ulterior se aplică crema anestezică pe zona de tratament, care se lasă să acţioneze circa 30 de minute. Se recoltează de la pacient o cantitate de aproximativ 8 ml (până la 20 de ml) de sânge care se depozitează într-un tub vidat (sau eprubetă sterilă), special utilizat în această terapie. Eprubetele conţin un gel separator care va delimita plasma cu trombocite de celelalte elemente din sânge Proba de sânge recoltată se supune procesului de centrifugare în cadrul căruia plasma şi trombocitele sunt separate de celelalte elemente din sânge. Centrifugarea este realizată în parametrii specifici kit-ului de recoltare. În vederea centrifugării este utilizat echipament special, deoarece separarea plasmei trebuie realizată într-un mod optim. După ce e realizat procesul de centrifugare, plasma este extrasă din eprubete şi i se reintroduce pacientului în derm, prin injectare cu un ac extrem de subţire, la o distanţă de aproximativ un cm. Plasma bogată în trombocite şi citokine, celule ce contin cei 6 factori de creştere şi compuşi ce stimulează regenerarea şi vindecarea ţesutului afectat,
Toate aceste etape de recoltare şi preparare se efectuează rapid, în faţa pacientului, pentru ca acesta să aibă siguranţa administrării propriului sânge.
După efectuarea tratamentului PRP
Reacţiile secundare locale, ca eritemul şi edemul, dispar în câteva ore. Uneori pot apărea mici echimoze (vânătăi), la locul de injectare, care se absorb în câteva zile. După primele 7 zile de la efectuarea terapiei se observă un ten luminous, iar după primele 2-3 şedinţe se constată diminuarea diametrului porilor.
Riscul de fenomene imunologice, alergice este complet absent, produsul propriu organismului fiind biocompatibil perfect.
Precauţii post PRP
În timpul tratamentului nu trebuie administrate medicamente anti-inflamatoare, recuperarea post terapie este rapidă după tratamentele pentru păr, se poate relua activitatea imediat. Pentru tratamentele pe faţă pot fi necesare însă până la 12 ore de recuperare acasă, timp în care eritemul (roşeaţa) şi eventualul edem (mici umflături la locul de injectare) să dispară. În ziua următoare se pot aplica produse de machiaj. Evitaţi expunerea la soare, solar, băile fierbinţi câteva zile după procedură.
PRP: contraindicaţii
În cazul următoarelor situaţii medicale, această terapie nu ar trebui efectuată: afecţiuni ale trombocitelor, coagulopatie, hepatita, boli infecţioase, tratament anticoagulant cronic, afecţiuni de colagen, tumori, cancere, afecţiuni autoimune, pacienţi diagnosticaţi cu anumite boli sanguine (afecţiuni ale trombocitelor, coagulopatie, anemie), epilepsie, tratament antibiotic, alcool sau perioada menstruală.
Preluat de la: csid.ro