main.jpg

Semnarea protocolului de colaborare între cele două instituţii, în vederea prevenirii şi intervenţiei la dezastre, a avut loc în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Preşedintele Crucii Roşii Române, a domnului Dr. Raed Arafat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Ministerul Afacerilor Interne şi a domnului Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roşii Române.

Protocolul încheiat între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Crucea Roşie Română (CRR) vine să întărească cooperarea deja existentă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi era necesar ca urmare a noii legi HG 557/2016 care reglementează managementul situaţiilor de urgenţă pe tipuri de risc.

Potrivit prezentului protocol, Crucea Roşie Română va organiza şi desfăşura în comun cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv cu structurile aflate în coordonarea acestuia, activităţi de pregătire si prevenţie,  pentru limitarea efectelor dezastrelor la nivelul ţării.

„Având în vedere experienţa şi capacitatea de intervenţie individuală, în perioada următoare cele două instituţii îşi vor armoniza mecanismele de alarmare, comunicare şi de intervenţie astfel încât capacitatea de reacţie să crească iar populaţia să beneficieze de un ajutor specific cât mai eficient în cazul manifestării unor dezastre majore pe teritoriul ţării”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Director general Crucea Roşie Română.

„Rolul Crucii Roşii Române în răspunsul la dezastre este unul istoric şi necesită a fi bine definit, stabilind locul acestei structuri extrem de importante ca parte complementară cu structurile de intervenţie aflate sub coordonarea DSU. Acest protocol ne permite stabilirea unor planuri de acţiune comune cu DSU pe segmentele unde implicarea Crucii Roşii Române poate aduce o valoare adăugată sistemului integrat de răspuns la dezastre”, a declarat dr. Raed Arafat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Ministerul Afacerilor Interne.

Prin organizarea sa teritorială, atât ca resurse umane, cât şi logistice, Crucea Roşie Română poate asigura un răspuns prompt încă din primele ore de la producerea unui dezastru.

Preluat de la: Csid.ro