kazakstan-920x518-1.jpg
Ministerul kazah al Sănătății anunță că 164 de persoane dintre care doi copii au murit în protestele care au zguduit țara în ultima săptămână.

Datele au fost raportate astăzi, 9 ianuarie 2021, de televiziunea locală Khabar-24. Deocamdată însă, nu este clar dacă este vorba doar despre civili sau dacă au fost raportate și decesele persoanelor din forțele de ordine.

De asemenea, menționăm că astăzi au fost reținute 5 800 de persoane care au luat parte la revoltele din mai multe regiuni ale țării.


Protestele au început duminică, după o creștere a prețurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în orașul Janaozen, în vestul țării, înainte de a se extinde spre marele oraș regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GNL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangîstau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv”, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi a salariilor mici.

Regiunea Mangîstau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a prețului duce la o creștere în lanț a prețurilor la produse alimentare.

Preluat de la: diez.md