Principala.jpg
La 1 octombrie, în capitala Moldovei, în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului a avut loc cea de-a treia ediție a Maratonului Internațional Chișinău. Mii de susținători ai unui stil de viață activ au reușit să alerge pe străzile Chișinăului una dintre distanțele propuse. În această zi, LG Electronics a organizat un eveniment caritabil „Fă un pas de bunătate cu LG”, participanții la care au putut dona sânge.

Tatiana Shakhnes, director relații publice al companiei LG Electronics în Rusia și CSI, notează că Republica Moldova participă pentru prima dată la acest proiect: „Am dat start campaniei în anul 2009, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Agenția Federală Medico-biologică din Federația Rusă. Proiectul nostru s-a desfășurat în peste de 30 de orașe din Rusia. În 2017, ne-am extins activitatea în Belarus, iar acum am marele noroc să mă aflu în Moldova. Pe lângă campaniile individuale pentru donatori, am organizat proiecte, cum ar fi „Trenul faptelor bune“, „Corabia faptelor bune“, „Avionul faptelor bune.“ În plus, am organizat un maraton consacrat aniversării celor 70 de ani de la Victorie, precum și un alt marathon, dedicat împlinirii a 55 de ani de la primul zbor spațial cu echipaj uman“.

După cum a subliniat Shakhnes, donarea este cel mai important lucru: „Sângele nu poate fi înlocuit cu nimic: sau îl donați, sau nu-l donați. Deficitul de sânge sau lipsa acestuia este o problemă serioasă. Însă mulți oameni nu înțeleg de unde se ia sângele pentru transfuzii și nu-și pot imagina că vreo rudă sau persoană dragă, aflată la spital pentru intervenții chirurgicale sau naștere, poate avea nevoie urgentă de sânge. În cazul unor intervenții planificate, sângele este comandat în avans. Dar există și cazuri excepționale, și accidente, care se pot întâmpla oricui”. Iar participanții la proiect consideră că de sânge au nevoie nu doar persoanele, care suferă de cancer și alte boli cronice, dar și persoanele care se așteaptă cel mai puțin. “Statul ar trebui să aibă rezerve esențiale de sânge. Este o resursă strategică, pe care n-o putem înlocui cu nimic – până la moment încă nu s-a inventat așa ceva. De aceea donarea de sânge este o misiune nobilă și frumoasă”,  a remarcat Tatiana Shakhnes.

Foto principala

Denumirea campaniei vine din lumea sportului, deoarece cauza a fost susținută de fotbaliști, printre care Denis Glushakov, Artem Rebrov, Anton Shunin. „Sunt niște oameni, care se implică în lucruri frumoase și caritabile, în afara succeselor obținute în sport. Iar pe lângă fotbaliști, la campanie mai contribuie gimnastul Alexei Nemov, patinatoarea Tatiana Navca, și alți sportivi (bobsleiști și biatloniști) renumiți. În principiu, suntem de părere că orice companie, care activează pe piața internațională, fie în Moldova sau Rusia, trebuie să contribuie într-un fel la bunăstarea societății, iar donarea de sânge este un mijloc minunat de a realiza legătura cu societatea”,  a comentat Shakhnes.

Aceasta mai consideră că maratoanele de acest gen reprezintă o alternativă transparentă la fonduri: „În viitorul apropiat voi zbura la Ulan-Ude. Maratonul donatorilor este o cauză măreață și nobilă, pe care o vom continua mulți ani. Nu este vorba de fonduri sau bani, noi contribuim printr-o faptă bună, de care suntem cu adevărat responsabili.”

foto3

Foto1

Tatiana, 38 ani (donator):

– E corect să donezi sânge. De sânge e nevoie la naștere – sunt mamă a trei copii și am avut nevoie de sânge de fiecare dată, când am adus pe lume un copil. De asemenea, de sânge au nevoie cei care au suferit un accident, cei care au avut parte de o nenorocire. Am mai donat sânge pentru tatăl soțului meu. Iar acum, aflându-mă pe piață, întâmplător am aflat că pot dona. De aceea am decis să iau parte la campanie.

Alexandr, 19 лет (donator):

– Azi am venit să alerg cursa Fun Run de 1,5 km. Plimbându-mă aici în piață, am văzut întâmplător cortul de transfuzie. Imediat am hotărât să donez sânge. Am intrat înăuntru, tocmai amenajau totul. Donez pentru prima oară. Am o atitudine pozitivă față de donare. Înțeleg că pot dona sânge și pot ajuta pe cineva, în caz de nenorocire.

Serghei Oșlobanu (donator, campion mondial la sambo):

– Azi e o zi minunată, o mare sărbătoare sportivă, de aceea aș dori să petrec această zi aici. Am mai donat sânge. Este foarte important să duci un mod de viață sănătos, să faci sport. Și desigur, este important să-i învățăm pe copiii noștri să facă sport. Și este necesar să donăm sânge pentru cei care au nevoie.

Elena Chim, reprezentant LG Moldova:

– Maratonul a fost lansat, pentru prima dată, în Federația Rusă, după care a început să se răspândească și în alte țări ale CSI. În Moldova, campania are loc pentru prima dată. Proiectele de acest gen se bucură de susținere, iar Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui ne-a informat și ne-a îndrumat în ceea ce ține de donările de sânge. Suntem abia la început de drum, dar intenționăm să promovăm și în continuare acest maraton al bunelor fapte. De fapt, doritori de a dona sânge sunt foarte mulți, însă nu toți sunt într-o stare de sănătate potrivită pentru donare. Oricum, la moment, am înregistrat un număr de donatori mult mai mare decât acela, la care ne-am așteptat.

Doina Bănari, vice-director al Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui:

Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui este mereu deschis spre evenimentele de acest gen, indiferent de organizația care îl promovează – fie ea publică, privată sau non-guvernamentală. Aceste organizații sunt capabile să atragă atenția oamenilor la problema de donare a sângelui și să-i încurajeze pe aceștia să contribuie la salvarea de vieți printr-un astfel de act nobil ca donarea de sânge voluntară.

Drept exemple de astfel de inițiative pot servi campaniile desfășurate anual, în octombrie și noiembrie, împreună cu instituțiile de învățământ superior din țară – de ziua studentului, în colaborare cu Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Moldova – la 1 martie, împreună cu Centrul Republican de Voluntariat “KEDEM” – cu ocazia zilei faptelor bune, împreună cu Centrul Comercial Atrium – de Ziua Inimii, donări voluntare de sânge – în colaborare cu Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și departamentele Inspectoratului General de Poliție, Inspectoratului Național de Patrulare, Inspectoratului General de Frontieră, iar astăzi – cu compania LG Electronics. Toate aceste campanii sunt niște exemple reușite de binefacere socială, care au un aport direct la salvarea vieților omenești.

 

 

 

Preluat de la: diez.md